Brynt smörkola med saffran

-

Mitt första kok med brynt smörkola är redan slut, så jag provade att göra en ny omgång. Nämligen brynt smörkola med saffran. Jag följde helt enkelt mitt tidigare recept och sen tillsatte jag ett paket saffran.

Ang brynt smör och att koka kola, så upprepar jag det jag skrev i mitt tidigare inlägg. Det är lättare än många tror att koka kola. Se bara till att ha en termometer för att kunna stämma av temperaturen på kolan och se när den är färdig. Det klart att en kan göra ett kulprov (att droppa en droppe kola i ett glas med vatten och se ifall kolan stelnar) men jag jobbar hellre med en termometer.

Brynt smör är inte heller svårt. Lägg smör i en kastrull och låt smöret smälta. När smöret smält, låt kastrullen stå kvar på plattan, med locket på, och hör hur smöret fräser. Jag brukar skaka kastrullen då och då och ganska snart tystnar fräset och smöret blir tyst igen – då är det klart.

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
1 paket saffran (0.5 g)

Mät upp smöret och lägg i en kastrull. Bryn smöret tills det tystnar och var beredd med de andra ingredienserna. Tillsätt de andra ingredienserna och koka upp. Låt sjuda till 125 grader, rör om då och då. Mät med en termometer.

Brynt smörkola

Häll ut kolan i en form som du täckt med bakplåtspapper, ca 20*20 cm. Låt kolan svalna helt och skär sedan i bitar. Förvara dem kallt. De kan bli lite kladdiga om de får ligga framme men det är också snyggt att linda in dem i lite papper.

Brynt smörkola med saffran
Daniel har tagit bilden ovan, såå fint!
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier