Brynt smörkola

-

Vad är väl Black Friday? När ni istället kan göra ”The kola”. Jag tror inte att jag smakat en godare kola, så den här måste ni bara koka som årets julgodis. Receptet poppade upp här och där redan innan förra årets jul, men jag kokade dem först i år.

Det är lättare än många tror att koka kola. Se bara till att ha en termometer för att kunna stämma av temperaturen på kolan och se när den är färdig. Det klart att en kan göra ett kulprov (att droppa en droppe kola i ett glas med vatten och se ifall kolan stelnar) men jag jobbar hellre med en termometer.

Brynt smör är inte heller svårt. Lägg smör i en kastrull och låt smöret smälta. När smöret smält, låt kastrullen stå kvar på plattan, med locket på, och hör hur smöret fräser. Jag brukar skaka kastrullen då och då och ganska snart tystnar fräset och smöret blir tyst igen – då är det klart.

Brynt smörkola

Men nu sätter vi fart:

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver

Mät upp smöret och lägg i en kastrull. Bryn smöret tills det tystnar och var beredd med de andra ingredienserna. Tillsätt de andra ingredienserna och koka upp. Låt sjuda till 125 grader, rör om då och då. Mät med en termometer.

Brynt smörkola

Häll ut kolan i en form som du täckt med bakplåtspapper, ca 20*20 cm. Låt kolan svalna helt och skär sedan i bitar.

Jag kokade min kola en vardagskväll och ställde in kolaformen i kylen för att gå och lägga mig. Dagen efter tog jag fram kolan så den fick bli rumsvarm innan jag skar den i bitar. Det är perfekt när en kan dela upp jobbet på fler än en kväll.

Brynt smörkola
Brynt smörkola

Kolan är lite kladdig som rumsvarm så snurra gärna in den i papper, alternativt servera dem lite separerade.

Brynt smörkola
Brynt smörkola
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelEgen pepparkakskrydda
Nästa artikelKreolsk lördagsmiddag

2 KOMMENTARER

Kommentera