Vad är väl Black Friday? När ni istället kan göra ”The kola”. Jag tror inte att jag smakat en godare kola, så den här måste ni bara koka som årets julgodis. Receptet poppade upp här och där redan innan förra årets jul, men jag kokade dem först i år.
Det är lättare än många tror att koka kola. Se bara till att ha en termometer för att kunna stämma av temperaturen på kolan och se när den är färdig. Det klart att en kan göra ett kulprov (att droppa en droppe kola i ett glas med vatten och se ifall kolan stelnar) men jag jobbar hellre med en termometer.
Brynt smör är inte heller svårt. Lägg smör i en kastrull och låt smöret smälta. När smöret smält, låt kastrullen stå kvar på plattan, med locket på, och hör hur smöret fräser. Jag brukar skaka kastrullen då och då och ganska snart tystnar fräset och smöret blir tyst igen – då är det klart.
Men nu sätter vi fart:
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
Mät upp smöret och lägg i en kastrull. Bryn smöret tills det tystnar och var beredd med de andra ingredienserna. Tillsätt de andra ingredienserna och koka upp. Låt sjuda till 125 grader, rör om då och då. Mät med en termometer.
Häll ut kolan i en form som du täckt med bakplåtspapper, ca 20*20 cm. Låt kolan svalna helt och skär sedan i bitar.
Jag kokade min kola en vardagskväll och ställde in kolaformen i kylen för att gå och lägga mig. Dagen efter tog jag fram kolan så den fick bli rumsvarm innan jag skar den i bitar. Det är perfekt när en kan dela upp jobbet på fler än en kväll.
Kolan är lite kladdig som rumsvarm så snurra gärna in den i papper, alternativt servera dem lite separerade.
Jag gjorde kolan idag, jättegod ?
Vad roligt att du har provat! Seglar upp som en favorit, eller hur? ??