Kålsoppa

Bara för att det är gott att äta soppa. En gammeldags hederlig kålsoppa stod på lunchbordet igår och jag fick glada miner från familjen + gäst. Ät gärna tillsammans i lugn och ro. Med ett gott bröd och glada samtal runt bordet.

Några få ingredienser, samtliga billiga och vegetariska – får bli veckans meatfree monday.

ca 500 g vitkål
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 msk smör
2 tsk sirap
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
15 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
Salt och peppar

Ta fram en stor kastrull. Hacka löken och ansa och skär kålen i ca 2 cm stora bitar. Skala och slanta morötter och dela potatis.

Bryn kål och lök i smöret i en gryta så att det får färg. Ringla över sirapen och bryn med den i någon minut. Tillsätt morotsslantar och potatisbitar, kryddor och buljong. Koka sakta ca 30 minuter, smaka så kålen blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Kålsoppa
Kålsoppa

Kommentera