Nutellabullar med egen Nutella

-

Att ha hemmagjorda bullar redo i frysen, för alla vårvinter och vårutflykter, det är härligt! Jag gjorde en laddning Nutellabullar med egen Nutella, där det är enkelt att bara öppna frysen och plocka med en påse, när vi kommer på att vi vill göra någon utflykt. De hinner tina på vägen ut.

Egen Nutella gjorde jag tidigare och hade redo i kylen. Nutella är ju väldigt gott, och det känns extra bra att jag gjort min egen. För att jorden inte klarar av att regnskog huggs ner för att skapa plats till palmoljeträd, för att jag inte vill bjuda mina barn på fler tillsatser än nödvändigt och att det är härligt att kunna äta det en har lagat själv.

1 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma, mortla själv
800 g mjöl

Egen Nutella
1 ägg
Pärlsocker

Börja att smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader och häll ner i samma bunke. Låt jästen lösas upp i mjölken och fyll på med rumsvarmt smör i bitar (det går också att smälta smöret i mjölken och hälla ner den 37 gradiga vätskan). Fyll på med socker, salt och mortlad kardemumma.

Mät upp mjöl på din våg och häll ner ca 600 g. Låt din matberedare jobba med degen åtminstone 5 min men hellre 10 min. Täck med en handduk och låt jäsa i 40-60 min.

Ta ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen en kort stund. Dela degen i två så blir den mera lättarbetad. Kavla ut degen till en rektangel och smeta ut Nutella över hela rektangeln. Vik degen över en gång och skär sedan tunna (ca 1 cm) breda remsor.

Nutellabullar med egen Nutella

Ta en remsa och snurra den runt dina tre fingrar. När den ena remsan är slut, fyll på med en eller två till, beroende på hur stora bullar du vill ha (att göra bullknyten är inget jag är van, så även jag behöver träna för att få till snygga bullknyten). Lägg ditt bullknyte på en bakplåtspappersklädd plåt och fortsätt med nästa knyte. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa igen, ca 30 min.

Nutellabullar med egen Nutella
Nutellabullar med egen Nutella

Värm ugnen till 225 grader och ta av handduken. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda ca 8 min (håll koll, då olika ugnar gräddar olika snabbt och olika jämnt), ta ut och lägg över en handduk igen. Låt svalna och festa sedan loss på ett par ljumma bullar, helst med ett glas kall mjölk. Så gott och så mycket barndomsminnen!

Nutellabullar med egen Nutella
Nutellabullar med egen Nutella
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Föregående artikelTunnbrödssnittar till Mello
Nästa artikelKålsoppa

Kommentera