Vaniljrutor med blåbär

En god kaka att ha redo i frysen för väntat (eller oväntat) besök. Lite pyssel att trycka ut mördegen först i botten av formen och sen på toppen, men kakan är så god, så det är värt allt jobb! Jag pratar om vaniljrutor med blåbär som vi festat på de senaste dagarna.

Kakan:
250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

2,5 dl creme fraiche
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

2-3 dl blåbär (funkar också med frysta bär)

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform. Ca 20*30 cm stor.

Vaniljrutor med rabarber

Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och strössla sedan ut blåbär över vaniljsmeten.

Smula över resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Vaniljrutor med blåbär
Vaniljrutor med blåbär

Jag har även provat baka vaniljrutor med rabarber och med daim. Otroligt goda! Se alla mina varianter här.

Kommentera