En klart underskattad maträtt är ugnsrostad färskpotatis. Så god och som fungerar till väldigt mycket mat. Jag köpte en påse färskpotatis hos en lokal trädgård för någon vecka sedan och jag har redan hunnit göra två formar med ugnsrostad potatis.
Enkelt, gott och ganska liten insats. Jobbet består egentligen bara av att borsta av potatisen, så den blir ren. När de är klara, så är det bara att njuta!
Potatis, gärna de riktigt små potatisarna
Smör (gärna flytande Smör & Rapsolja) – också enkelt att göra veganskt med olja istället
Salt och peppar
Ev Timjan eller annan krydda
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Smörj den och skrubba potatisen. Lägg potatisarna i formen (ev större potatisar kan delas på hälften) och ta gärna lite smör ovanpå. Krydda med salt, peppar och timjan (eller om du föredrar någon annan krydda) och sätt in i ugnen ca 30 min.
Skaka gärna formen efter halva tiden, så den andra sidan också blir lite gräddad. Ta en potatissticka och känn när potatisen är mjuk rakt igenom. Servera din ugnsrostade potatis tillsammans med valfritt kött eller vegetariskt alternativ. Själv hade jag min tjälknöl av bogstek som förgyllde våra middagar.