Ostkaka med hjortronsylt

-

Ett gott mellanmål är att äta ostkaka med hjortronsylt och helst vispad grädde. Det är lite barndomsminnen med ostkaka. Min mamma gjorde ingen egen ostkaka vad jag minns utan köpte ibland Frödinges färdiga – men jag gillar den hemmagjorda ostkakan med keso bättre. Men mamma serverade alltid med hjortronsylt och lättvispad grädde och det är så gott! Det går också bra att servera ostkakan som en efterrätt, kanske i en mindre bit och något gott i glaset?

Men ostkaka med keso kommer här. En lite lättare ostkaka men som jag tycker är riktigt god. Ibland stöter jag på en burk Keso med kort datum i min matbutik och då brukar jag köpa. Antingen äter jag Keso som frukost eller som efter-träningsmat då det innehåller bra med protein. Men ett annat alternativ är alltså att göra en ostkaka. Den här gången hade jag även handlat mandelsplitter på Matsmart, så det blev en billig ostkaka.

2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
50 g mandel alt. flagad mandel
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
½ dl grädde
2 msk smör att smörja ostkakeformen med

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. Skålla, skala och hacka mandeln (eller ifall du har färdigt mandelspån/splitter). Blanda ner keso, mandel, mjöl, grädde och mjölk. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i ostkakesmeten.

Baka ostkakan i ca 40 minuter. Ta ut ostkakan och låt den svalna något. Servera ostkaka med hjortronsylt och med lätt vispad grädde.

Ostkaka med hjortronsylt
Ostkaka med hjortronsylt
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera