Kanelbullar med brynt smör

-

Kanelbullar, kanelbullar, kanelbullar… Idag pratas det inte om annat tror jag, och såklart har jag också gjort min egen sats. Denna gång gjorde jag kanelbullar med brynt smör istället för bara smält smör i degvätskan.

Jag gjorde alltså bulldegen med brynt smör. Ni vet när en smälter smöret som ska vara i degen, så valde jag att låta det bubbla tills det tystnat. Tog av kastrullen och då först hällde jag i kall mjölk. Det bästa med det var att degvätskan fick precis rätt temperatur direkt, dvs 37 grader.

Detta är också dagen då jag provar att baka med för gammal jäst. När jag klev upp ur sängen och skulle börja med att sätta degen, så inser jag att jästen är nästan en månad för gammal. Suck – var jag tvungen att ta mig till en affär innan jag ens ätit frukost?

Gammal jäst
Gammal jäst

Lite googling senare så visar det sig att det behövs inte alls. En färsk jäst kan hålla upp till ett halvår för länge, men titta på den och gör en bedömning. Ev tillsätta lite mera sötma och att låta degen jäsa lite längre. Kasta inte en för gammal jäst alltså, utan försök ändå!

Då jag sätter en bulldeg, så brukar jag alltid börja med jäst och socker. Jag smular ner jästen i matberedaren och sen häller jag på sockret. Startar maskinen och låter den jobba ett par minuter. Det som händer är en kemisk reaktion, att jästen blandar sig med sockret och allt blir flytande. Blandat, finfördelat och klart för nästa steg.

Kanelbullar med brynt smör

50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker eller vit sirap
150 g brynt smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, jag mortlar alltid hela kärnor för att få mera smak
200 g rågsikt
600 g vetemjöl (eller så struntar du i rågsikt och tar 800 g vetemjöl)

Fyllning:
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke och ta i 1 dl socker. Sätt igång matberedaren och låt jäst och socker blanda sig och bli en flytande massa. Mät upp smöret i en kastrull, värm till smöret smält, börjat och även slutat bubbla, då har du fått ett brynt smör. Häll i 5 dl mjölk och känn efter så degvätskan är 37 grader. Är det för varmt så ställ kastrullen i en annan kastrull med kallt vatten och kyl degvätskan till 37 grader. Det får inte vara för varmt, för då förstörs jästen. Är degvätskan för kall, ställ den på spisen en kort stund till.

Häll på degvätskan över jästen och blanda ner (mortlad) kardemumma och salt. Mät upp 200 g rågsikt och 600 g vetemjöl (eller 800 g vetemjöl) och tänk att det ska räcka. Spara lite till utbakningen. Det sämsta man kan göra med bullar är att ha för mycket mjöl och dessa 800 g räcker varje gång jag bakar bullar – tro mig.
Blanda ner lite mjöl i taget och låt maskinen göra jobbet i 10 min. Strö över lite mjöl och lägg på en handduk. Låt jäsa minst 30 min, det gör inget om det blir längre, men håll koll så inte degen jäser över kanten.

Under tiden gör du fyllningen. Låt smöret bli rumsvarmt och blanda ihop med socker och kanel.

Kanelbullar med brynt smör

När degen jäst klart, så baka ut degen på en diskbänk/bänkskiva/bakbord och ha lite mjöl på sidan. Dela degen i 3 eller 4 bitar och jobba med en del i taget. Kavla ut bulldegen till en platta och bre ut smörfyllningen ovanpå. Rulla ihop bulldegen och skär tvärsöver i mindre bitar. Lägg i formar och låt jäsa igen, denna gång i 40 min.

Kanelbullar med brynt smör
Kanelbullar med brynt smör

Alternativt så kavlar du ut bulldegen till en platta, brer ut smörfyllningen ovanpå och viker ihop degen så den blir tre lager. Kavla ut den lite till och skär sedan tunna remsor. Vira remsorna runt dina egna fingrar och skapa bullknyten.

Strax innan dessa 40 min har gått, sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha lite pärlsocker på toppen. Sätt in i ugnen i ca 10 min, men håll koll, det går rätt fort på slutet.

Kanelbullar med brynt smör
Mina blir inte riktigt lika fina som de en ser på proffs-bilder, men jag får träna mera.
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Kommentera