Lördagens efterrätt fick full pott i betyg hos familjen. En snabb äppelpaj med cheesecake i portionsglas. En lång förklaring på en god efterrätt som jag tycker att ni ska spara och laga vid rätt tillfälle. Kanske redan efter söndagsmiddagen idag?
Det är tre olika delar som behöver förberedas, men alla tre går att förbereda dagen innan eller på förmiddagen samma dag. Då är det bara att lägga ihop delarna strax innan servering.
Äppelkompott:
2 äpplen
1 msk vatten
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg ner i en kastrull tillsammans med de andra ingredienserna och låt puttra tills äpplena är mjuka. Låt svalna.
Havresmul:
25 g rumsvarmt smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
2 msk strösocker
1 krm kardemumma (mortla kardemumman själv, det blir mycket mera smak)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till ett smul och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 15 min, så smulet blir torrt. Ta ut och låt svalna.
Cheesecakekräm:
200 g Philadelphiaost
1 dl grädde
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Blanda Philadelphiaost och grädde i en skål och vispa med elvisp till en fluffig smet. Mät upp och vänd ner florsocker och vaniljsocker. Ställ åt sidan tills det är dags för servering.
Vid servering:
Ta fram snygga glas och lägg äppelkompott i botten. Fortsätt med cheesecakekräm och bred ut så det blir som ett lager. Strössla havresmulet högst upp.
Som en bonus så rev jag choklad ovanpå havresmulet, men det är inte nödvändigt.