Paj med broccoli och ädelost

-

Meatfree Monday och jag spinner vidare på paj-temat (gårdagens goda äppelpaj syftar jag på). Paj med broccoli och ädelost står istället högt i kurs idag. Jag har sagt det förut, men paj alltså… Så gott! Och så bra mat, då en nästan kan lägga ner vad som helst och det blir gott!

Ofta blir det paj här hemma då jag vill göra slut på något. Det kan vara allt ifrån färsk spenat som börjar falna till sista biten julskinka. Och när jag ändå håller på, så tittar jag en extra gång i kylen om något annat behöver ta slut. Så satsa på paj när ni vill tömma kylskåpet.

Först min vanliga pajdeg:

100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur så det hinner mjukna, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.

Sen pajfyllningen:

1 broccoli, både buketter och stam
10 cm purjolök
1 bit vitkål
140 g ädelost
250 g keso
2 ägg
1 dl grädde
Salt & Peppar
Riven ost, jag hade en bottenbit hushållsost som jag gjorde av med

Dela broccoli i mindre bitar, stammen i betydligt mindre bitar då den är mera kompakt och fördela ut i det förgräddade pajskalet. Fortsätt med skivad purjolök och ifall du har en bit vitkål över. Smula över ädelost ovanpå grönsakerna.

Vispa ihop äggen och blanda sedan ner grädde, keso samt salt och peppar. Vispa runt och häll över grönsakerna. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen. Grädda 20-30 min så pajen får en gräddad yta och ta ut. Låt svalna några minuter och ställ sedan fram på bordet.

Servera gärna med mer grönsaker och kanske en god creme fraichesås.

Paj med broccoli och ädelost
Paj med broccoli och ädelost
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera