Meatfree Monday och en väldigt god pasta! Cannelloni med ricotta och färsk spenat blev vår söndagsmiddag och jag ser redan fram emot resterna i matlådan idag! En lite mindre middag, så 3 större portioner eller 4 lite mindre – men där kan ni komplettera med en god sallad istället.
Lite meckigt att få in ricottasmeten i rören och jag kom till slut fram till att fingrarna fungerade bäst, men kanske hittar ni någon annan smidig lösning. Tipsa gärna varandra som en kommentar i så fall.
Cannellonirör, för mig blev det 14 rör
1 burk Ricottaost
1 dl creme fraiche
ca 150 g färsk spenat (det går lika bra med fryst spenat. Tina den isf och krama ur vätskan)
1-2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
1-2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
1 Grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar
Riven ost, jag rev en bit av min jämtländska hushållsost
Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna i lite olja. Ta även i tomatpuré så det får fräsa med en lite stund, smakerna utvecklas väldigt mycket mera då. Fyll på med krossade tomater och en buljongtärning och låt puttra ihop en aning. Smaksätt med peppar.
Blanda ricotta, creme fraiche och färsk spenat (jag rev de färska bladen i mindre bitar innan jag la ner dem) i en skål och smaksätt med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Ta lite olja i botten och sedan 1/3 av tomatsåsen. Fyll dina cannellonirör med ricottasmeten och lägg dem i ugnsformen.
När du fyllt alla rör och lagt dem i formen, så häll resterande tomatsås över och toppa med riven ost.
Grädde din cannelloni med ricotta och färsk spenat tills den får en snyggt gräddad yta, 20-30 min. Servera gärna tillsammans med en god sallad och du har en väldigt härlig bjudmiddag!
Complimenti alla cuoca!
Haha, tack så mycket! Och för oss alla som inte förstår italienska betyder det: Komplimanger till kocken! :)