Vad sägs om att baka lite igen? Och att baka en snygg tigerkaka med klös? Helt enkelt en vanlig tigerkaka men smaksatt med lakrits och citron. Gott med originalet men ändå riktigt roligt med varianter.
200g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Tillsatser:
2 msk lakrits
1 msk kakao
1 msk vatten
Skalet från 1 citron
1/2 msk citronsaft
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform.
Rör smör och socker poröst, blanda i ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver i en egen skål och vänd sedan ner det i smörsmeten. Blanda också ner mjölken.
Dela därefter upp smeten i två skålar. 2/3 ljus smet i en och 1/3 i en annan skål. Tillsätt lakrits, kakao och vatten i den lilla smeten samt citronskal och citronsaft i den stora smeten.
Börja sedan med den ljusa smeten i bakformen, ungefär hälften. Ta sedan all lakritssmet och avsluta med den andra halvan citronsmet. In i ugnen ca 40 min (håll koll, det finns ingen ugn som är den andra lik) och gör stickprov för att kolla så kakan är gräddad.
Ta ut din kaka och vänd den upp och ner på en tallrik/ett fat. Den kommer då att släppa formen och det går att skära skivor till helgens fika. Mums!