Hittade ett recept inne hos Jenny som jag kopierade rakt av. Det såg så gott ut, helst då jag gillar småkakor lite extra. Cheesecake-grottor med blåbär på toppen kan inte bli fel och en riktigt god liten småkaka att ha redo i frysen. Om de ens hinner till frysen innan de är slut?
Kanske skulle de bli ännu lite godare med mitt vanliga hallongrotte-recept, ni vet med marsanpulver i? Men det får bli nästa testbakning, nu kör vi de här snygga kakorna:
250 g rumsvarmt smör, ta gärna fram det ett par timmar innan bakning
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram Philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär att toppa med
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ta även fram Philadelphiaosten så den hinner bli lite mjuk.
Blanda alla ingredienser till degen. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen. Det är lättast att få den homogen genom att använda elvispen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen tills de har en gräddad yta.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.