Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

-

Något som jag läst mycket om och varit sugen att prova, är att koka min egen kronärtskocka och skrapa av det mjuka med tänderna. Men jag har inte kommit mig för, förrän nu. En kokt kronärtskocka med vispat citronsmör blev söndagens före-middag-snacks hemma.

Och resultatet? Jag var inte överväldigad vid de första tuggorna och lyckades inte heller övertyga Daniel, men hur det än var, så fortsatte vi plocka blad och skrapa i oss innehållet och så här efteråt så var det faktiskt gott. Jag kommer garanterat att prova igen och den gången med en glas vin intill. Citronsmöret dock, det blev jag förtjust i vid första tuggan.

Kokt kronärtskocka:

1 kronärtskocka
3 svartpepparkorn
1/2 lagerblad
1/3 citron i skivor
1 timjankvist
Salt – rätt mycket

Skär av kronärtskockans stam jämns med botten och skär även av någon cm i toppen. Lägg ner i en kastrull och spola upp vatten så det täcker. Lägg ner övriga ingredienser och koka upp. Låt sjuda tills hjärtat är mjukt (enkelt att sticka i botten, där stammen satt fast) och det går att dra loss ett blad enkelt. Alltifrån 20-40 min beroende på hur stor kronärtskockan är. Låt den rinna av upp och ner på en handduk.

Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör
En vacker skapelse som gömmer en skatt längst in

Vispat citronsmör:

50 g smör
Citronsaft

Ta fram 50 g smör så det hinner bli lite rumsvarmt. Ta av ca 1/4 och smält det i en kastrull (bryn smöret ifall du vill, det är en favorit hos mig). Låt nu det smälta smöret svalna så det nästan stelnar (enkelt nu när det börjar bli kallt utomhus). Ta fram en elvisp och klicka i resterande smör medan du vispar. Smaksätt sedan med citronsaft. Enkelt och bara väldigt gott!

Ställ fram den kokta kronärtskockan tillsammans med vispat citronsmör och låt dina gäster bryta loss ett blad, skopa upp lite smör och skrapa av det mjuka mot tänderna.

Kokt kronärtskocka med vispat citronsmör

Har du ätit kronärtskocka någon gång? Vad tyckte du? Ifall jag missat något väsentligt i mitt recept ovan så får du väldigt gärna tipsa mig genom att lägga en kommentar längst ner.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar