Cabo de São Vicente – Europas sydvästra hörn

-

På vår vilodag så hade vi förmånen att bli guidade längs Portugals södra kust av Cathinka. Så lyxigt att bli guidad av en fantastiskt trevlig tjej som flyttat ner till Portugal för tre år sedan. Hon har hittat guldkornen och tog sig tiden att visa dem för oss. Ett ställe man nästan måste åka till är Cabo de São Vicente – Europas sydvästra hörn.

Vi började vår dag med att åka tåg till Lagos. Ett ganska gammalt tåg som inte gick speciellt fort – men det gjorde ingenting! Vi hade hela dagen på oss och att det gick lite långsammare gjorde att vi hann se mera av Portugal. Väl i Lagos så fick vi ett par timmar att strosa omkring och även ta en fika med den portugisiska kakan Pastel da Nata. Då vi blev upplockade så åkte vi direkt ut till Ponta da Piedade rakt utanför Lagos.

Lunch i Salema

Sen hoppade vi in i bilen igen och Cathinka tog oss på roadtrip med mål att få äta lunch. Ett av deras favoritställen, och förmodligen en stor anledning till att de flyttat till Portugal, är den lilla byn Salema. En by som inte är så turistutbyggd utan lever kvar mycket som de gjorde förr. Fiskarna kommer in med sin fångst på morgonen, sitter sedan vid sina båtar och lagar näten. Det finns inga affärer i Salema, utan bara en trång gågata genom byn.

Salema Portugal

Salema

En restaurang finns där också, och de fick servera oss lunch. Cathinkas favorit var att äta vitlöksstekta musslor med bröd men det var en förrätt och räckte inte riktigt till oss. Jag valde istället att prova deras Pasta alle Vongole – en italiensk pasta egentligen, men en rätt som hör havet till. Och mums vad gott! Precis vad jag var sugen på där och då.

Pasta alle Vongole Salema

Cabo de São Vicente

Vi hoppade in i bilen igen och åkte nu mot Europas sydvästra hörn, Cabo de São Vicente, och fyren som ligger längst ut. Vi har en liten förkärlek till olika ytterligheter och att checka av olika platser, och Europas (fastlandet) sydvästra hörn är nu check på. Häftigast var nog de otroligt branta klipporna som störtar ner i Atlanten, osäker hur djupt de faktiskt sträcker sig.

Cabo de São Vicente
Kustlinjen in mot Gibraltar och Medelhavet
Cabo de São Vicente
Kustlinjen längs Atlanten och norrut
Cabo de São Vicente
Fyren vid Cabo de São Vicente

Praia da Cordoama

Dagens sista utkiksplats är nere på havsnivå och en av 100-tals vackra stränder längs Portugals atlantkust. Cathinkas favorit är Praia da Cordoama så vi åkte dit. En stor sandstrand där Atlantens vågor slog in bara 30-talet meter ut. Två meter höga vågor som rullade in men som snabbt dog ut mot den platta botten. När vi var där så var flodvattnet på väg in och stranden blev snabbt mindre och mindre. Vid full ebb, så är denna strand egentligen tre stränder, då vattnet är så långt ut att det är möjligt att passera till nästa strand.

Efter solnedgången så fick vi åka hem till Cathinka i Praia da Luz där hon bjöd på både vin, portugisiska oliver (såklart) och middag. De har köpt ett väldigt fint och lagom stort hus – det är inte utan att vi hinner fundera på att göra likadant vad det lider.

Mätta, mycket belåtna och tillfreds med dagen beställde vi sedan en Uber som skjutsade oss hem till Vilamoura.

Hitta till: Ponta da Piedade

Hitta till: Salema

Hitta till: Cabo de São Vicente

Hitta till: Paria da Cordoama

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar