Idag bjuds det på pepparkaksbönder a.k.a bondkakor fast med pepparkakskrydda i. Bondkakor är en väldigt enkel kaka att baka och så genialiskt god, så det kan inte bli sämre med pepparkakskrydda i. Här kommer min mammas recept på bondkakor men med lite av min egen pepparkakskrydda.
Ca 40 st Pepparkaksbönder:
200 g smör
2 dl socker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk pepparkakskrydda
1 dl sötmandel
Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli mjukt att jobba med. Under tiden kan du också hacka din sötmandel.
Arbeta in socker och sirap i smöret och fyll sedan på med vetemjöl, bikarbonat, pepparkakskrydda och hackad mandel. Blanda det som går i bunken men häll sedan ut degen på ett bakbord/bänkskiva och jobba ihop degen med händerna. Den är ganska smulig och lite klurig att få ihop, men ge dig inte, utan jobba på.

Rulla degen till två rullar, ca 4 cm i diameter och lägg dem på en tallrik. In i kylen så att smöret i degen får stelna igen. Min mamma brukade sätta in degen ena dagen, och grädda kakorna dagen efter, så degen fått stå hela natten i kylen. Nu när det är minusgrader på balkongen, så räcker det dock med någon halvtimme där.

När degen stelnat så sätter du ugnen på 200 grader och lägger ett bakplåtspapper på en plåt. Tar ut degen ur kylen och skär dina kakor med en vass kniv, ca 0,5 cm tjocka. Grädda dina bondkakor och servera sedan tillsammans med en kopp kaffe, te eller ett glas saft. En för mig väldigt klassisk småkaka från min barndom, som är väldigt god, både naturell och med pepparkakskrydda.
