Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips

-

Här kommer vår goda varmrätt på nyårsafton som passar utmärkt denna trettondagsafton också. En tryffelrisotto med parma- och grönkålschips som kändes precis lagom. En ganska enkel rätt som går att lyxa till på ett snyggt sätt. God smaksättning på risotton samt snygga parma- och grönkålschips som bidrar med en annan textur.

Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips
Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips

3 Parmaskinke-skivor
Grönkål i smala strimlor (finns färdigstrimlat på påse)
Olivolja
Salt

1 gul lök
3 dl Avorioris
Olja till kastrullen
Ev 1 dl vitt vin
Valfri svamp, vi hade lokalplockad rödgul trumpetsvamp i frysen
6 dl varmt buljongvatten
Riven parmesan
Svartpeppar
tryffelolja att droppa över vid servering
Ev ärtskott som garnering

Börja med dina parma- och grönkålschips (och det kan du göra flera timmar innan, så det är klart när du börjar med din risotto). Sätt ugnen på 150 grader. Lägg grönkål i en bunke och häll på lite olivolja och salt. Massera in oljan i grönkålen med händerna. Sprid ut dem på en plåt tillsammans med parmaskinka (grönkålen för sig och parmaskinka för sig). Sätt in i ugnen tills grönkålen blivit krispig och parmaskinkan torkat till. Någonstans 5-15 min, så håll koll. Ta ut och låt svalna.

Tryffelrisotto

Sätt igång en kastrull med vatten och lägg ner en grönsaksbuljongtärning, låt koka upp.

Hacka lök och lägg i en smord kastrull. Fyll på med ris och ställ för att fräsa en kort stund. Dela din svamp i mindre bitar och låt fräsa med. Börja fylla på med lite buljongvatten och fortsätt röra i kastrullen. Det är själva rörandet som skapar risottons krämighet, så rör i kastrullen då och då.

När buljongen är slut och riset är mjukt (det får gärna vara en ytte-pytte kärna kvar inuti riskornet), dra kastrullen av plattan och lägg ner riven parmesan. Låt smälta och rör om igen. Smaksätt med svartpeppar.

Lägg upp din tryffelrisotto på snygga tallrikar och pimpa med både parma- och grönkålschips. Avsluta med droppa tryffelolja runt om. Ev färska ärtskott på toppen. Servera genast.

Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips
Tryffelrisotto med parma- och grönkålschips
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar