Grönkålspaj med chevre och valnötter

-

Vissa ingredienser gäller bara under en ganska kort tid. Just nu tänker jag på grönkål som jag upptäckt på senare år och som jag bara använder runt jul och första dagarna i januari. Kort tid = det gäller att passa på! Igår gjorde jag en god grönkålspaj med chevre och valnötter. Många favoriter i en form.

Ang kort tid så tänker jag också på granatäpplen som finns just nu, men jag såg också någon bild på en blodapelsin häromdagen. Blodapelsinerna har kanske kortast tid av dem alla så passa på nu när de börjar dyka upp i affärerna.

Men grönkålspajen då? Den kommer här.

Först min vanliga pajdeg

100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur så det hinner mjukna, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.

Sen pajfyllningen

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 g grönkål (det finns färdigdelad grönkål i påse)
Rapsolja att steka i
3 ägg
4 dl mjölk
Salt & Peppar
Ca 100 g chevreost
1 mozzarellaost
Ca 10 valnötter

Medan pajskalet gräddas i ugnen så hackar du lök och vitlök och börjar fräsa i en stekpanna. Lägg ner grönkålen (utan dess stam) och låt fräsa med medan pajskalet gräddas.

När pajskalet är gräddat i ca 10 min, ta ut formen och lägg ner grönkålsfräset. Lägg smulad chevre ovanpå och även skivad mozzarella och valnötter.

Vispa ihop ägg och mjölk, smaksätt med salt och peppar, och häll ovanpå. Sätt tillbaka in i ugnen och grädda ungefär 40 min. Lägg ev ett bakplåtspapper över de sista 10 min så osten inte bränns. Skaka lite på pajen så ser du om den stannat.

Ta ut och servera din goda grönkålspaj med chevre och valnötter tillsammans med en god sallad.

Grönkålspaj med chevre och valnötter
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera