11 tips för att äta mera klimatsmart

-

Vi har precis lämnat en nyårshelg bakom oss och säkert några uttalade nyårslöften/nyårsmål. Ett av dessa mål kan vara att äta mera klimatsmart. Att äta mera klimatsmart behöver inte innebära att ni blir veganer, utan ni kan göra stora förändringar utan att vara så drastiska. Här kommer mina 11 tips för att att äta mera klimatsmart 2022 och framåt.

Jag hittade initiativet i Facebook-gruppen Jävligt god vegomat (grundare Gustav Johansson), som jag varit med i över ett år. Där får ni mat och receptförslag dagligen och då det är en väldigt aktiv grupp, så får ni snabbt svar ifall ni ställer en fråga.

Risonisallad med god dressing
Risonisallad med god dressing

11 klimatsmarta tips

 1. Det är mera klimatsmart att äta grönsaker framför att äta kött. Det finns det väldigt mycket forskning på, så den behöver vi inte ifrågasätta. Jag har bestämt för mig att jag läst siffran 8 någonstans. Att vi på samma bit mark kan föda åtta st veganer jämfört med en köttätande person. Jag hittar inte källan just nu, men en liknande diskussion hittar du inne hos bland annat Naturskyddsföreningen. Här skriver de också att vi får äta kött. Ibland. Och om det är svenskt ekologiskt eller naturbeteskött.
 2. Gå över till en vegetarisk kost stegvis. Det är väldigt svårt att vända blad från ena dagen till den andra och ha all kunskap som vi behöver. Vi behöver lära oss nya recept men vi behöver också lära oss nya smaker och konsistenser.
  Vegetarisk korv smakar inte som köttkorv och behöver inte göra det heller – men vi måste hinna vänja oss. Låt mig påminna er om när ni var barn – ni tyckte knappast om varken oliver eller surströmming? Men idag kan det vara något av det godaste ni vet. Eller första gången ni smakade öl eller vin? Men idag tar ni gärna ett glas till maten en fredag. Ge er själva tid att ändra smaklökarna.
 3. Börja långsamt. Ett tips är att börja långsamt och sätta in en dag i veckan som ska vara vegetarisk. Meatfree Monday är ett globalt begrepp där ni kan hitta oerhört mycket tips och idéer. När måndagarna alltid är vegetariska så fortsätter ni med onsdagen eller torsdagen. Vips så har ni två eller kanske tre dagar i veckan som alltid är vegetarisk kost.
 4. Ett annat tips är att börja halvvägs. Att nästa gång ni ska laga köttfärssås till middag, använd bara hälften så mycket köttfärs. Den andra hälften ska vara grönsaker. Kanske rivna morötter, ett paket linser eller hackad aubergine.
  Eller nästa ost- och skinkpaj. Lägg ner en stor del broccoli först, så ryms inte lika mycket ost och skinka. Det blir dessutom mycket godare!
 5. Planera veckans middagar och handla hem så det finns hemma. Googla fram ett gäng recept som faktiskt låter goda och handla hem till dessa recept. När ni sedan står där på en tisdag kl 17 och måste laga middag, så finns det vegetariska alternativet redan hemma. Då är det knappast värt att ta sig till affären bara för att köpa en bit kött. Ni har mitt utbud av vegetariska rätter i mitt arkiv här.
 6. Välj vegetariska/veganska ersättningsprodukter för era favoriter. Om köttbullar och makaroner är er favoritvardagsmat, testa då vegetariska bollar. Och testa olika fabrikat! Bara för att ni inte gillar den ena sorten så kanske ni gillar den andra. Jag drar en liknelse till öl igen. Bara för att ni inte gillar den ena ölsorten så kanske ni gillar den andra? Eller den tredje?
  Samma sak med hamburgare, det finns väldigt många olika sorters burgare och de smakar inte alls lika varandra. Hitta er nya favorit.
 7. Laga den mat ni tycker om! Det kommer inte att fungera att pressa in nya matvaror om ingen i familjen tycker om dem.
 8. Det är billigare att äta vegetarisk mat. Att successivt äta mer och mer grönsaker kommer att ge mera pengar kvar i plånboken (som du istället kan satsa på börsen och med ränta på ränta-effekten kan göra dig rik). Cool tanke att grönsaker kan göra dig rik!
 9. Det är hälsosamt att äta vegetarisk kost. Det finns många studier som pekar ut olika områden i världen där folk lever längre än andra områden. Nyckeln till detta är bland annat att de äter betydligt mera grönsaker än vad vi gör i Sverige idag. Så om du vill leva lite längre – ät mera grönt!
 10. Fråga om råd! Precis som du har ringt din mamma för bästa receptet på köttfärssås, så får du istället ringa en kompis som råkar vara vegetarian. Eller gå med i olika grupper – jag gillar tex Facebook-gruppen Jävligt god vegomat men det finns många fler. Googla och anslut dig till den som känns bra.
 11. Mitt absolut bästa tips kommer sist. Det allra bästa sättet att äta klimatsmart på – det är att äta upp maten vi har köpt hem. Oavsett om det är grönsaker eller kött.
  Så ditt första stora steg om du vill bidra för klimatet, det är att sluta kasta mat. Både hemma och på restaurang.
Pumpapasta med örtolja
Pumpapasta med örtolja

Grönsaker och träning?

Jag idrottar mycket själv, jag springer tex RunStreak sedan drygt 600 dagar tillbaka. Och en vanlig kommentar jag får när jag pratar om vegetarisk kost är att idrottare behöver mera protein och alltså måste äta kött. I det fallet kan jag bara säga att: Ni har fel!

Ni har rätt i att ni behöver protein, det behöver vi alla, men ni har fel i att proteinet måste komma från kött. Ni har tex mer protein i sojabönor än vad ni har i kött – titta gärna igenom Icas lista på olika protein-innehåll i olika råvaror.

Ett utmärkt exempel på det är vår elitsimmare Sarah Sjöström som är vegetarian sedan ett tag tillbaka och befinner sig i världstoppen. På vissa distanser bäst i hela världen. Hon klarar sig bevisligen utan protein från kött och då kan jag garantera att även du gör det.

Ett annat exempel är systrarna Sanna och Lina El Kott Helander som bor i Åre. De tillhör världstoppen bland skyrunners (alltså att springa lopp på hög höjd) och är veganer sedan länge. De har även skrivit ett par böcker om den mat de äter. Tips!

Citat från Ica’s sida som jag hänvisar till ovan:

Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.

Källa: Livsmedelsverket

Så för er alla som vill äta mera klimatsmart – läs mina 11 tips för att äta mera klimatsmart och kör så det ryker. För varje måltid som ni kan ändra så mår klimatet, vi själva och vår plånbok mycket bättre!

RunStreak ett helt kalenderår
Runsteak 610 på nyårsafton
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Glögg som fredagsdrink

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Asiatisk silkestofu-middag

Populära kategorier

Lämna ett svar