Mac’n cheese – snabb och enkel vardagsmiddag

-

Jag var ensam hemma ett par dagar förra veckan och ville mest bara ha något enkelt till middag. Min granne hade ringt på någon kväll tidigare och lämnat över en bit extra lagrad cheddar som hon inte tyckte om. Extra smakrik ost resulterade då i en mac’n cheese till middag.

4 dl kokta makaroner
25 g smör
0,25-0,5 dl vetemjöl
mjölk
2-3 dl valfri ost, riven (utmärkt tillfälle att ta lite av den ena och lite av den andra osten, som kanske finns sparad i frysen)
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Ta gärna gårdagens makaroner, så de redan är kokta och kalla, annars får du börja med att koka dina makaroner.

Gör sedan en bechamelsås genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjöl så det tjocknar och att mjölet samtidigt löses upp i smöret. Häll på lite mjölk åt gången och vispa vispa vispa.

Såsen kommer att tjockna mellan varje gång du häller ner mjölk och här väljer du hur tjock du vill ha din sås. När du är nöjd med tjockleken på såsen så ställ den av plattan och häll ner din rivna ost samt smaksätt med salt och peppar. Vispa så osten smälter och blandar sig.

Mac'n cheese

Lägg ner dina kokta makaroner i en smord ugnsfast form och häll över ostsåsen. Strö ev över ännu mera riven ost på toppen och sätt in i ugnen i ca 15 min, så ytan blir gräddad. Här är ett grundrecept klart och redo att serveras.

Den här gången hade jag ett par tomater som jag skar ner för att få några grönsaker till min middag också, men det är valfritt. Vill ni ha någon grönsak i så fungerar det lika bra med en liten burk majs eller några broccolibuketter.

Mac'n cheese

Eventuella rester passar utmärkt i lunchlådan dagen efter.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAsiatiska jordnötsnudlar
Nästa artikelVego Bulgogi

Kommentera