Saffransostkaka med keso

-

Här kommer ett försenat inlägg och en liten flirt med julen. Jag tänkte laga den i december, men hann inte. Men en ostkaka funkar året om – vill ni inte ha saffran i, så är det bara att utesluta. Vi åt alltså en saffransostkaka med keso som efterrätt i helgen.

En lite lättare ostkaka som jag tycker är riktigt god. Dels hade jag hittat en burk keso på kort datum i butiken och sen hade jag en påbörjad påse saffran som bara stod och skräpade. Antingen äter jag Keso som frukost eller som efter-träningsmat då det innehåller bra med protein. Men ett annat alternativ är alltså att göra en ostkaka.

2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
1 pkt saffran (eller ett påbörjat paket, det behövs inte så mycket)
1 msk sprit, jag valde att använda rom
50 g mandel alt. flagad mandel
0,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
½ dl grädde
2 msk smör att smörja ostkakeformen med

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en liten skål och mät upp rom. Häll ner din saffran och låt spriten dra ur färg och smak ur saffranet.

Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. Skålla, skala och hacka mandeln (eller ifall du har färdigt mandelspån/splitter).*

Blanda ner keso, mandel, mjöl, grädde, mjölk och din saffranssprit. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i ostkakesmeten.

Baka ostkakan i ca 40 minuter. Ta ut ostkakan och låt den svalna något.

Oftast serverar jag hjortronsylt till ostkaka, men till denna gula saffransostkaka med keso valde jag istället en hemkokad jordgubb- och rabarbersylt. Samt lättvispad grädde såklart.

Saffransostkaka med keso
Saffransostkaka med keso

* Du kan också använda hel mandel med skal och allt. Hoppa över skålla och skala din mandel – du får en lika god ostkaka ändå.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar