Hemmagjord rostad mandelmassa

-

Att göra egen hemmagjord mandelmassa slår alla färdiga produkter med hästlängder. Jag är uppväxt på hemgjord mandelmassa på semlorna och vill helst inte ha något annat. I år provade jag att göra hemmagjord rostad mandelmassa och det blev ändå snäppet godare.

Receptet hittade jag hos Emma Brink Rask som bakar otroligt gott! Jag kollade med mina bröder om hur mamma gjorde när vi var små, men ingen av oss minns riktigt. Så Emmas recept får det bli denna gång.

100 g mandlar (2 dl)  (med eller utan skal)
100 g florsocker (drygt 1,5 dl)
50 g äggvita (ca 1 st)
2 tsk nymortlad kardemumma
en nypa flingsalt
Ovispad grädde att spä med till rätt konsistens

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuters tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna. (Du väljer själv om du vill skala mandlarna eller ej).

Lägg gärna mandlarna sedan i blöt i riktigt med vatten över natten. Man kan hoppa över detta, men det gör att man behöver tillsätta mindre vätska sedan.

Lägg mandel i en mandelkvarn och mal mandeln till ett fint pulver. Blanda med florsocker i en bunke. Alternativt blandar ni mandlarna och florsockret i en matberedare och mixar till ett grovt mjöl.

Hemmagjord rostad mandelmassa

Blanda med äggvitan till en smet. Ta lite i taget, blanda och ta ev mera. Mortla hela kardemummakärnor och blanda i massan.

Vid servering så späder du din mandelmassa med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa. Gör en grop i bullen och ta i valfri mängd hemmagjord rostad mandelmassa.

Hemmagjord rostad mandelmassa
Jag gjorde bara halva satsen och ska dessutom blanda ut den med grädde innan servering.

Förvara i en tät burk i kylen. Den håller i minst en vecka, längre om du inte blandar i grädden förrän du behöver använda den. Då håller den hela semmelsäsongen. 

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar