Ugnsstekt fläskytterfilé

-

Ett helgtips kommer lastat! Senast igår såg jag på nyheterna om de höjda matpriserna till följd av höjd inflation, kriget i Ukraina osv. Och ja, priserna har gått upp men det finns ett par tips ändå. Spana in butikernas veckobrev och planera veckomenyn efter den samt kolla in butikernas KortDatum-hylla. Ett veckoerbjudande i min närmaste butik denna vecka, var fläskytterfilé, så jag köpte en. Väl hemma roddade jag ihop en ugnsstekt fläskytterfilé gräddad i en gräddsås.

Att äta billigare mat behöver absolut inte betyda att ni äter sämre mat. Till exempel så är det billigare att äta grönsaker än att äta kött, så det kanske är dags för ännu en vegetarisk dag varje vecka? Jag har skrivit 11 tips om att äta mera klimatsmart och många av tipsen är hur du ska svänga om till en grönare kost. Sista och bästa tipset är också att äta upp den mat du har köpt hem – det är det tips både du och miljön tjänar allra mest på.

Men att också kolla in butikernas KortDatum-hylla. Om ni ska handla för att äta maten samma dag, så kan ni handla hela middagen från den hyllan. Butikerna får inte sälja utgången mat, så alla varor kommer att vara inom BästFöre-datum. Förmodligen är BästFöre samma dag som du handlar, men vad gör det om du ska äta det samma dag?

Men tillbaka till ugnsbakad fläskytterfilé. Jag gjorde helt enkelt så här.

1 bit fläskytterfilé
Smör till stekpannan
1 rödlök
5-6 färska champinjoner
Ca 2 dl grädde
Salt & Peppar
Ev rosmarin och timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Jag valde att ugnsbaka färskpotatis samtidigt, men de fick gå lite längre i ugnen för att allt skulle vara klart samtidigt.

Ta också fram en stekpanna, jag hade en gjutjärnspanna som jag sedan kunde sätta in i ugnen. Putsa fläskytterfilén och skär lök och champinjoner i mindre bitar.

Börja med lök och champinjoner. Stek i smör i stekpannan så de blir mjuka, lägg sedan upp dem på en assiett. Höj värmen och stek fläskytterfilén hastigt på alla sidor. Lägg ner lök och champinjoner och häll även i grädde samt krydda med salt och peppar, ev rosmarin och timjan om du gillar det. Stäng av plattan och sätt in hela stekpannan i ugnen. Sätt i en termometer och låt köttbiten gå till den är 65 grader.

Ugnsstekt fläskytterfilé

Ta ut stekpannan, ta upp köttet och skiva det. Lägg upp snyggt och skeda sedan över lök och champinjoner.

Servera ugnsstekt fläskytterfilé tillsammans med ugnsrostad färskpotatis, såsen som fläskytterfilén tillagats i alternativt en bearnaisesås på sidan. Sallad är också givet!

Ugnsstekt fläskytterfilé
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar