Igår var det en ny temadag så då passade jag på att baka en äppelkaka på äpplets dag. En ganska enkel äppelkaka men som var väldigt god! Lite segmjuk i konsistensen passade väldigt fint med vispad grädde.
250 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2-3 skivade äpplen
Kanel
Pärlsocker eller strösocker
Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp och smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen. Vänd ner mjöl och vaniljsocker i smeten. Bred ut smeten i en långpanna (ca 25 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Skiva äpplena i tunna skivor (och ta bort kärnhuset) och tryck ner dem i smeten i ett snyggt mönster. Strö över kanel och (pärl)socker. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg.
Låt svalna och skär i rutor. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.