Tjälknul med pulversvampsås

-

I helgen ville jag laga till något riktigt gott och fira att vi var hemma igen. Ett av det godaste (och enklaste) som går att laga är en tjälknul av älgkött. Jag hade en fransyska i frysen och la in den i kylskåpet redan på fredag em. Till denna tjälknul serverade jag potatisgratäng och pulversvampsås. Så ett tidigt tips på helgens middag kanske?

Det hör verkligen till ovanligheterna att jag serverar pulversås och det var inte riktigt så illa heller. Jag hade helt enkelt lite för få färska champinjoner hemma, så jag drygade ut med en påse Varma Koppen Kantarellsoppa. Resultatet blev oväntat gott och jag slevade i mig av både kött och sås vid middagen. Men godast är såklart att undvika pulver och köra på riktiga ingredienser istället.

Receptet på Tjälknul

1 bit älgkött, jag hade ca 1 kg fransyska

1 l vatten
1 dl salt
0,5 dl socker
Ca 10 enbär
1 tsk torkad timjan

Sätt ugnen på 100 grader och lägg din köttbit i en ugnsform eller gryta. Sätt in en stektermometer (köttbiten måste tina först) och låt köttet gå tills den når 65 grader. I mitt fall tog det drygt tre timmar. När det närmar sig – koka upp saltlagen i en stor kastrull.

När köttet nått 65 grader, ta ut formen och lägg över köttet i saltlagskastrullen och låt vatten och kött svalna tillsammans. När köttet är kallt så har det också dragit in en alldeles lagom salthalt jämnt in i köttbiten. Skär tunna skivor och servera.

Pulversvampsås:

4 färska champinjoner
1 rödlök
Smör att fräsa i
1 påse Varma Koppen Kantarellsoppa
1-1,5 dl grädde
1-1,5 dl creme fraiche
Ca 10 grönpeppar
Ca 1 msk soja
Salt & Peppar

Dela champinjonerna i smala skivor och låt dem fräsa i ett par minuter i en kastrull. Lägg ner hackad rödlök och smör och fortsätt fräsa lite till. Häll ner pulversoppan tillsammans med grädde och creme fraiche och låt puttra. Smaksätt med grönpeppar, soja samt salt och peppar.

Skiva tjälknulen i tunna skivor och servera tillsammans med potatisgratäng och pulversvampsås (eller om ni har mera svamp så ni slipper pulvret).

Tjälknul med pulversvampsås


Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar