Frittata har vi nog alla hört någon gång. En matigare omelett med olika fyllning från italien. Det vanligaste är att man fyller den med riven potatis. Jag hade ingen potatis hemma, så jag valde att göra en zucchinifrittata i gjutjärnspanna istället (det behöver inte vara en gjutjärnspanna, men den måste tåla ugnsvärmen). Ungefär så här gjorde jag, men det behöver inte heller vara exakt. Det mesta blir gott ändå.
150 g mjukt bröd (för mig blev det 3 skivor Längtan)
1.5 dl mjölk (denna gång havremjölk)
1 dl grädde
1 hel zucchini, ca 300g
4 ägg
2 dl finriven Parmesanost
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt & Peppar
Olja till gjutjärnspannan
Till servering:
2 tärnade tomater, gärna smaksatta med lite olja, vinäger, salt & peppar
Ev en klick smaksatt creme fraiche
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Riv sönder brödbitarna med händerna ner i en bunke. Blanda brödsmulorna med mjölk och grädde och låt stå några minuter. Rör runt med en slev så finfördelas brödet ännu mera.
Riv zucchinin grovt och krama ur överflödig vätska. Lägg zucchinin i samma skål som brödblandningen och tillsätt ägg, parmesan, vitlök, salt och peppar.
Hetta upp olja i en ugnstålig gjutjärnspanna. Häll i smeten och stek på medelvärme ca 4 min.
Ställ in stekpannan i övre delen av ugnen och grädda ca 8-10 min till din zucchinifrittata i gjutjärnspanna stelnat.
Servera med tärnade tomater och ev en smaksatt creme fraichesås.


