Minns ni min hallonlakritssylt som jag gjorde häromdagen? Genast när den var klar, så blev jag sugen på hallongrottor med hallonlakrits i fyllningen. Sagt och gjort, några dagar senare så serverade jag hallongrottor till kvällsfikat.
Frysen är tom på fikabröd efter jul och efter en intensiv period så längtar jag in i köket där jag får min egentid. Det är väldigt rogivande för mig baka eller laga mat, då försvinner jag ofta in i mig själv och låter tankarna flyga fritt. Hallongrottor sen – Det är en klassisk kaka som alla tycker om!
125 gram smör
3/4 dl socker
3/4 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1/2 dl marsanpulver för kokning
Hallonsylt med lakrits
Ta gärna fram smöret en stund innan du ska baka, så det hinner bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 200 grader och blanda i alla ingredienser med smöret, förutom din sylt. När allt är blandat, ta fram en plåt och ställ ut ca 20 formar.
Rulla bollar av degen och lägg i formarna. När alla formar är fyllda, så doppa tummen i lite mjöl innan du gör ett tumavtryck ner i degen. Placera en klick sylt i groparna och sätt in plåten i ugnen. Låt stå 10-15 min, tills kakorna är lite bruna ute i kanterna. Servera med kaffe, te eller saft – allt funkar och dina gäster kommer att tycka om ditt fika.

