Mariasmat i radiointervju

-

Idag måste ni sätta er ner och slå på radiokanalen All Radio. Radioprogrammet Lilla Studion kommer att börja sända kl 10 och här någonstans kommer Mariasmat i radiointervju (osäker på exakt tid). Enklast är att lyssna via Spotify här.

Lilla Studion

Det började med ett mail den första februari. Lo Lill kontaktade mig och ville göra en radiointervju för att prata om matsvinn och hur vi kan bli bättre på att minska det.

Vi bestämde en tid och jag fick frågorna på förhand så jag kunde vara lite förberedd. En jättetrevlig intervju där jag fick prata om ett viktigt ämne. Viktigt både för mig själv och för planeten vi bor på.

Lo Lill Lilla Studion

Matsvinn i siffror

Vi matsvinnar var tredje matkasse som vi bär hem från affären. Det är som att vi skulle handla tre kassar – kånka hem dem från affären – och sen ta en av kassarna och gå direkt till soptunnan. Så onödigt!

Så sent som 22-05-30 säger Naturvårdsverket att vi i Sverige har över 1 miljon ton livsmedelsavfall/år.
Om vi istället tittar över hela världen så är siffran 17% eller 931 miljoner ton/år. Det motsvarar livsmedelsavfall som ryms i 23 miljoner lastbilar. Samtidigt som väldigt många människor på vår jord svälter.

Vi kastar mest i våra hem men såklart slängs även en del i offentliga verksamheter och restauranger. Det som kastas är både råvaror och färdiglagad mat.

Fyra tips för minska matsvinnet

  1. Ta en hylla i kylen och döp den till ”Använd snart”. Lägg matvaror som har kortast datum och försök använda upp dem innan de blir dåliga.
  2. Ät upp innan du köper nytt. Bröd är det vi kastar mest i hemmen idag och det vore så enkelt att äta upp det bröd som finns hemma – innan man köper nytt. Om det sedan går någon dag utan bröd (så man hinner börja längta) vore väl bara effektivt.
  3. Laga mat även med trötta grönsaker. Även en paprika/purjolök/vitkål (insert random grönsak) som börjat se lite vissen ut fungerar att laga mat på. Skär ner i mindre bitar och lägg i en gryta eller liknande. Inte om den möglat såklart – men innan.
  4. Titta in Kort-Datum-Hyllan i butiken det första du gör. Om du hittar ett paket smaksatt korv, så kan väl det bli dagens middag i någon form? Eller keso som funkar utmärkt i tex ugnspannkaka alternativt frukost nästa dag.
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Starka självständiga kvinnor?

Chokladkaka med zucchini

Banana sour som fredagsdrink

Honungskyckling med gochujang

Populära kategorier

Lämna ett svar