Vandring bland molnen – Kilimanjaro dag 4

-

Väckning kl 06 med frågan om kaffe eller te och på sätt krypa ur sovsäcken och börja dagen. För att en halvtimme senare få en ny knackning på tältduken och ”washy washy” – dvs vår balja med ljummet vatten för att tvätta av oss. All inclusive på ett helt annat sätt än vad man annars brukar pratar om. Samling i frukosttälten kl 07 och att ladda för Kilimanjaro dag 4 och den här morgonen kände jag mig mera utsövd än natten innan. Jag hade haft mera kläder i sovsäcken så jag hade inte frusit alls.

Idag skulle vi gå ungefär lika långt som igår men mer av en acklimatiseringstur. Från Moir Hut’s dryga 4100 höjdmeter upp till 4400 höjdmeter och tillbringa större delen av dagen på den höjden, för att mot slutet gå ner till nästa läger på 4000 höjdmeter. Ett väl genomtänkt drag där våra kroppar skulle få jobba på att acklimatisera sig.

Dagens vandring började tvärtemot gårdagens vandring. Idag tog vi istället nästan alla höjdmeter på en gång och gick upp på en kam. Skönt att jobba sig ordentligt uppåt – det är ju uppåt alla vill!

FrånMoir Hut 4161 m ö.h.
TillBuffalo Camp (Pofu Camp) 4000 m ö.h.
Längd11 km
Vandringstid7 timmar
Höjdmeter– 200
KlimatzonAlpin zon
Dagens guideTito

Dagens vandring skulle också ta oss ytterligare ett steg bort från andra grupper. Det är i princip bara Swett som vandrar på bergets norra sida än så länge och något jag uppskattar väldigt mycket så här i efterhand. På vägen ner gick vi på bergets södra sida och gick förbi enormt stora tältläger med vandrande turister. Dessa stora tältläger slapp vi, och fick uppleva berget mer för oss själva.

Wilfred Kilimanjaro dag 4
Wilfred och Mont Meru

Vi gick upp på ca 4300 höjdmeter och här uppe på kammen så fick vi mobiltäckning för första gången på länge. Både vandrare och guider tog upp sina mobiler och försvann bort en stund. Att kommunicera med nära och kära där hemma känns ändå viktigt. Både för en själv och dem där hemma, även om det bara blir korta meddelanden för att meddela och få höra att alla mår bra.

Vi tog sedan ytterligare ca 100 höjdmeter och hade nått dagens högsta topp. Här uppe befann vi oss under nästan hela dagen och det hjälpte garanterat kroppen att producera mera röda blodkroppar. Under dagen fick vi också höra att Anders kommit tillbaka till hotellet och mår bra igen. Skönt!

Tyvärr var molnen låga på denna fjärde dag så vi hade inte mycket utsikt, men guiderna beskrev att vi är nära den Kenyanska gränsen och vid klart väder hade vi kunnat titta in i nationalparken som ligger både i Tanzania och i Kenya.

Tittar in i Kenya
Kenya siktar mellan molnen

Efter några timmar så kom vi fram till vår lunchplats där vi fick ta av ryggsäckarna, lämna in vår camel bak för påfyllning och sätta oss vid dukat bord. Ganska snart kommer lagad mat på bordet och vi får fylla på med energi. Alltid soppa som förrätt (för att få i oss vätska) så fick vi brunt ris, biff och sallad som varmrätt.

Som sagt – begreppet All inclusive har en helt annan innebörd på Kilimanjaros sluttning. De bärare som lämnade nattens camp efter oss hade sprungit förbi oss (med dryga 20 kg packning på ryggen och huvudet), komma till lunchstoppet, montera mässtälten, bord och stolar samt laga lunchen lagom till att vi kom fram och satte oss vid dukat bord. Så lyxigt!

Mässtältet Kilimanjaro dag 4
Mässtältet rest, bord och stolar framställda och bordet är dukat – bara för oss att kliva in och sätta oss

Efter lunchen sen så hade vi inte speciellt långt kvar till nattens camp, vilket kändes skönt. Nu sluttade det också neråt för att vi skulle komma ner till 4000 m ö.h. och vi skuttade nog alla lite lättare då vi visste att vi var nära nattens camp.

Vid de uppsatta övernattningstälten så gick dagens ”komma-till-tältet-rutin” igång. Samuel och Jonas stod som vanligt och tog emot oss vid vårt tält nr 7 och slog av dagens damm från byxor och skor. Sen kröp vi in i vårt tält där våra duffelbags redan var, bytte om från dagens vandringsklädsel till nattens underställ, blåste upp liggunderlaget och bredde ut sovsäcken. Rutin, rutin, rutin… men som fungerade klockrent varje dag.

Samuel borstar damm
Samuel borstar dammet från Daniels skor och byxor
Maria, Jonas, Samuel, Daniel
Maria, Jonas, Samuel & Daniel

Middagen denna kväll var en grönsakssoppa följt av spagetti med kycklingstuvning. Vi är en väldigt bra grupp som kommer väl överens och har lätt för att prata. Jens drog som vanligt vad som kommer att hända imorgon och vi tog även hälsochecken i mässtältet. Jag har jobbigt med både hosta och rinnande snuva, men har bra värden så Jens är inte orolig. Efter två långa dagar så gick vi och la oss redan 20.30 och då campen lutade lite, så fick vi tips om att lägga en sko under liggunderlaget, under rumpan, så vi inte skulle glida ner under natten. Ett tips som funkade utmärkt!

Om du enkelt vill hitta all text jag skrivit om Kilimanjaro så hittar du allt här.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar