Köttgryta med grädde

-

Här kommer en klassisk söndagsmiddag! Köttgryta med grädde, serverad med kokt potatis i och gelé.

Förra veckan hittade jag grytbitar till bra pris i min butik. Det var bäst-före-datum idag, så paketet fick ligga en vecka i kylen och möra till sig. För så är det – köttet fortsätter att bli mört även då det ligger i förpackningen och det är egentligen som bäst strax innan bäst-före går ut. Jag gjorde sedan en god köttgryta med grädde som vi festat på i slutet av veckan.

Ca 800 g färdiga grytbitar av nöt
2 gula lökar
6-7 färska champinjoner
2-3 msk tomatpuré
Vatten så det täcker köttet
2 buljongtärningar
1 stor morot
Soja
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
Ca 1 dl grädde
2-3 msk vetemjöl

Börja med att hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i en stekpanna tillsammans med tomatpuré och häll sedan över dem i en gjutjärnsgryta. Höj värmen på stekpannan och stek grytbitarna (ta den här mängden i 2-3 omgångar, så köttet får stekyta istället för att kokas). Salt & peppar och häll sedan över i samma gryta som löken.

Fyll upp med vatten i grytan och lägg i både buljongtärningar, morot i mindre bitar, soja, lagerblad och timjan. Sätt på locket och låt grytan koka i 60-90 min. Smaka av köttet och känn så det är riktigt genomkokt och lätt faller isär i munnen.

Skaka ihop grädde med vetemjöl och häll ner i grytan. Låt koka upp under omrörning och smaksätt grytan med salt och peppar.

Servera din gryta med kokt potatis, en god vinbärsgelé och gärna sallad eller smörstekta haricot verts.

Köttgryta med grädde
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar