Här kommer en klassisk söndagsmiddag! Köttgryta med grädde, serverad med kokt potatis i och gelé.
Förra veckan hittade jag grytbitar till bra pris i min butik. Det var bäst-före-datum idag, så paketet fick ligga en vecka i kylen och möra till sig. För så är det – köttet fortsätter att bli mört även då det ligger i förpackningen och det är egentligen som bäst strax innan bäst-före går ut. Jag gjorde sedan en god köttgryta med grädde som vi festat på i slutet av veckan.
Ca 800 g färdiga grytbitar av nöt
2 gula lökar
6-7 färska champinjoner
2-3 msk tomatpuré
Vatten så det täcker köttet
2 buljongtärningar
1 stor morot
Soja
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
Ca 1 dl grädde
2-3 msk vetemjöl
Börja med att hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i en stekpanna tillsammans med tomatpuré och häll sedan över dem i en gjutjärnsgryta. Höj värmen på stekpannan och stek grytbitarna (ta den här mängden i 2-3 omgångar, så köttet får stekyta istället för att kokas). Salt & peppar och häll sedan över i samma gryta som löken.
Fyll upp med vatten i grytan och lägg i både buljongtärningar, morot i mindre bitar, soja, lagerblad och timjan. Sätt på locket och låt grytan koka i 60-90 min. Smaka av köttet och känn så det är riktigt genomkokt och lätt faller isär i munnen.
Skaka ihop grädde med vetemjöl och häll ner i grytan. Låt koka upp under omrörning och smaksätt grytan med salt och peppar.
Servera din gryta med kokt potatis, en god vinbärsgelé och gärna sallad eller smörstekta haricot verts.