Tarte Tatin som efterrätt i helgen?

-

Vi har väl alla hört talas om Tarte tatin många gånger och inbillat oss att det ska vara så svårt? Men inför helgen som var så hade jag köpt en påse med äpplen och jag ville göra en god efterrätt. Tarte tatin var det som dök upp i huvudet och jag började söka information. Så svårt kan det väl inte vara?

Och nej, det var inte svårt heller. Lite tajming med sockerlagen och sen att stjälpa upp den kokheta kakan, men i övrigt var det plättlätt. Bara några få ingredienser också, vilka man oftast har hemma redan. Så det är mitt förslag inför helgens efterrätt – testa att göra en god och lyxig tarte tatin och servera glass på sidan. Det enda kravet är att du har en stekpanna som du kan sätta in i ugnen – inget med någon plast på alltså.

Jag valde att följa Tina Nordstrands recept och hon har även med en video på sin sida vilket var skönt första gången. Här nedan hittar du också flera steg-för-steg-bilder. Nu när jag har testat en gång så känns det mycket enklare.

5-6 fasta svenska höstäpplen
2 dl strösocker
100 g smör
Ett ark smördeg på rulle alternativt frusna plattor

Sätt ugnen på 225°. Skär äpplet i grova klyftor och ta bort kärnhuset. Skala om du vill, jag valde att skalet fick vara kvar vilket inte alls märktes på den färdiga pajen.

Smält socker i en stekpanna. Här är det viktigt att INTE röra, utan skaka bara pannan då och då för att se hur sockret smälter. När sockret smält, och inte hunnit bränna vid, så tillsätter du smör. Det smälter väldigt fort och nu kan du röra ihop till en karamell i stekpannan. Lägg i äpplena och låt steka ytterligare ett par minuter. Här vill du att äpplena ska hinna släppa lite av sin fruktsaft så det inte blir för mycket fukt under locket.

Skär en cirkel i din smördeg och lägg ut som ett lock ovanpå äpplena. Vik in eventuella kanter. Sätt in stekpannan i ugnen. Grädda i 12-15 minuter tills smördegen puffat upp och blivit välgräddad.

Ta ur pajen ur ugnen och vänd den upp och ner på ett lock eller stort fat. Låt svalna! Pudra gärna lite florsocker på din vackra Tarte tatin-skapelse inför serveringen. Låt dina gäster skära sig en bit och servera med vaniljglass, vaniljsås eller råkräm. Gott gott!

Tarte tatin
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar