Ibland dyker ett minne (på god mat) upp helt plötsligt och då vill jag bara äta det igen. Så direkt som det bara går. Innan jag har fått äta det igen, så ligger minnet och gror. Tills jag får äta det igen. Denna gång var det en enkel ostkaka på keso som dök upp och eftersom jag hade alla ingredienser hemma, så var det snabbt fixat.
Det här är en väldigt enkel ostkaka som smakar magiskt gott tillsammans med vispad grädde och hjortronsylt. Funkar som efterrätt, fika tillsammans med kaffe eller kanske ett mellanmål till lediga barn? Då keso är både fettsnålt och innehåller mycket protein så är det ett väldigt bra alternativ för de flesta vilken dag i veckan som helst.
2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
50 g mandel alt. flagad mandel
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
2 msk smör att smörja ostkakeformen med
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. Skålla, skala och hacka mandeln. Blanda ner keso, mandel, mjöl, grädde och mjölk. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i ostkakesmeten.
Baka ostkakan i ca 40 minuter. Ta ut ostkakan och låt den svalna något.