Vykort från norra Tyskland

-

Några intensiva och väldigt roliga dagar har just passerat och jag tänkte ge er ett första vykort från norra Tyskland. Jag känner mig full av nya intryck och har lärt känna en väldigt fin del av Tyskland som jag inte kände till innan. Så häng med på en snabb (cykel)tur längs Östersjön.

Frösön lämnades med första planet på onsdag morgon och anlände ett soligt och varmt Wismar efter ett par flygningar och ett par timmar med tåg. Blev hjärtligt mottagen i dörren av Christian och Thomas som skulle vara våra guider de kommande dagarna.

Wismar

En rundvandring i Wismar (som varit svensk mark en gång i tiden) tillsammans med en väldigt kunnig kvinna från turistinformationen, Anneke Jensema. Historier om grisbron blandades med historien om basilikan St Mary som bombades av misstag (?) under andra världskriget. Sägnen säger att Storbrittanien och Kanada skulle bomba hamnen men missade och träffade kyrkan istället.

Dag två

Dag två fick vi ut våra cyklar och tog oss efter några mil till ett fiskrökeri i Rerik. Tredje generationen fiskare som även driver en restaurang. Vi fick titta på hur hela rökprocessen gick till (45 min) medan vår fiskare berättade om svårigheterna att få sin business att gå runt. Många regler och små fiskekvoter gör det hela till ett pussel för att lyckas. Hur den rökta fisken (och ålen – första gången för mig) smakade? Jättegott verkligen!

Även sparesort Kühlungsborn fick vårt besök. Ett vackert stopp precis intill havet med en lång brygga. Här var det många cyklar samlade, så en populär ort att cykla till.

Rostock

Rostock blev sedan vår fasta punkt resterande dagar och dag tre cyklade vi först upp till Warnemünde och passagen via färja. Ett norskt kryssningsfartyg stod på armlängs avstånd, vilket gjorde att vår lilla färja kändes ännu mindre.

Vidare upp längs kusten med stopp på utvalda vackra platser. Vi cyklade genom den 12000 hektar stora skogen Rostocker Heide som sägs vara extra välgörande för kropp och själ tack vare alla mineraler i marken. Vi kom fram till en ny sparesort, Graal Müritz, som förutom spa också är känd för sin stora rhododendron-park. Här fick vi information från den nytillträdda turistchefen Dorsie (vars man har kopplingar till Sverige, så han håller på att bygga en stuga i Siljansnäs utanför Mora).

Sista dagen

Dag fyra så blev det lite omvända planer på förmiddagen och vi fick sätta oss på cyklarna och cykla österut igen (där vi kom ifrån igår). Vi cyklade förbi Graal Müritz och en bit till, till Ahrenshoop – en konstnärskoloni (precis som Skagen och även Arvika fick vi lära oss). Ahrenshoop får ett speciellt ljus tack vare Östersjön på ena sidan och det instängda ”havet” Saaler Bodden. Sjön har alltså tillhört Östersjön förut, men har blivit instängt innanför land och skapat en egen sjö.

På vägen hem sen, så kom regnet ifatt oss och vi blev rejält blöta innan vi nådde tågstationen och kunde åka tåg tillbaka.

Som avslutning på hela resan så hade vår guide Thomas skrivit ut två bilder på vår grupp och skrivit en gullig hälsning på baksidan. De låg klara vid våra platser på restaurangen när vi kom fram. Så genomtänkt och roligt fixat!

Vykort från norra Tyskland
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar