Häftiga Ristafallet i Åre kommun

-

Idag gjorde vi en utflykt för att titta på vattenfall i Jämtland. Vi har turen att ha många fina vattenfall här, så bara en bilresa bort så kommer man till vackra skådespel. På vägen mot Silverfallet i Enafors så tog vi ändå chansen att svänga ner vid häftiga Ristafallet i Åre kommun.

Både Daniel och jag har sett fallet förut men det var rätt många år sedan jag svängde ner till campingen och fick den klassiska utsikten mot fallet. Ristafallet var också mycket mäktigare än jag kom ihåg det, så det var kul att vi gjorde ett besök.

Ristafallet ligger alldeles intill E14 mellan Järpen och Åre, i byn Hålland, så det är ett väldigt enkelt besöksmål. Det finns en camping men även en enkel fikamöjlighet med tillgång till toalett. En stor parkering finns tillgänglig för en mindre kostnad (20kr/h).

Häftiga Ristafallet är 50 m brett och har en fallhöjd på 14 meter. Låter kanske inte så häftigt men om ni tittar på bilderna nedan så ser ni att det är MYCKET vatten som strömmar varje sekund!

Bonusinformation kring Ristafallet

Lite bonusinformation kanske kan vara roligt då vi ändå pratar om häftiga Ristafallet. Ifall ni satt bänkade framför Ronja Rövardotter när ni var små, så kan jag berätta att Ristafallet är det fall som heter Glupafallet i filmen. Nedströms spelades också scenerna där Ronja och Birk flyter med en björk in. Alltid kul att få en relation till platserna man besöker tycker jag.

En obekräftad gissning är dessutom att årets Elitstyrkans hemligheter spelades in delvis här. Om ni såg serien så skulle deltagarna kasta sig i en stömmande fors och hänga med vattnet en bit ner. Alla var långt ifrån bekväma med det och om ni tittar på bilden tagen ovanifrån så ser ni en kille redo med en board. Jag gissar att det var den här svängen som de skulle åka.

Besöka Ristafallet

Om du vill besöka häftiga Ristafallet, så finns det två alternativ. Antingen så åker du ner vid stora infarten och kommer till campingen, eller så åker du av strax intill. En lite längre bilfärd, men du kommer till den lugnare turistsidan och träffar förmodligen inte på några andra personer.

Hitta hit: Ristafallet camping

Eller så åker du av en annan avfart strax intill och får se Ristafallet från andra sidan. Jag har skrivit om det här.

Maria Ristafallet

Hitta hit: Ristafallet, östra sidan

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar