Släpp dig (och fokusera på andra)

-

Jag känner att jag vill slå ett slag för ett annat beteende hos oss alla. Att bjuda på ett leende oftare och på så sätt göra alla lite gladare och förhoppningsvis få ett leende tillbaka. Bakgrunden till dagens inlägg är flera och jag kommer att lista dem nedan. Om du har andra tips eller kommentarer, så skriv gärna längst ner – så kan vi bli klokare allihop! Men nu kör vi: Släpp dig (och fokusera på andra) är dagens tema!

Podden: Dumma människor

Titeln har jag fått från podden Dumma människor som drivs av Lina Thomsgård och Björn Hedensjö där de (förutom att de är roliga och sköna att lyssna på) går igenom våra dumma beteenden och levererar en lösning hur vi ska kunna tänka annorlunda. I sommar kör de lite kortare avsnitt och det senaste heter just Släpp dig. De menar inte att vi ska gå runt och fisa dagarna i ända, utan vi ska släppa fokuset på oss själva och fokusera på andra runt omkring oss.

Ett axplock är Björns tips om ratio 40/60. Att prata om oss själva 40% av tiden men att lyssna på andra runt omkring 60%. Att intressera oss för den vi umgås med och oftare fråga hur deras dag har varit – istället för att hela tiden berätta om hur vår egen dag har varit. Att ställa följdfrågor till personen ifråga, vilket ger bekräftelse och personen känner sig sedd. Det kan låta banalt och alldeles för enkelt – men varför inte prova?

Podden Dumma människor

En mun men två öron

Jag hörde för några år sedan orden: Vi har en mun men vi har också två öron. Det betyder att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar.

Jag bär det med mig sedan dess och försöker leva efter det. Det gör också att jag noterar folk som inte lyssnar så mycket, utan som har ett stort behov av att prata om sig själva. Betyder det att de inte får så mycket bekräftelse i sitt vanliga liv? Och alltså har ett behov av att få synas och ta plats?

Midsommarblomster

Ett leende

Viola, en av mina bästa vänner, berättade en fin sak igår. Hon hade gått in i en butik för att få sin telefon lagad och killen bakom disken säger:
– Du är alltid så glad när du kommer in så du gör min dag! Kan inte du komma in varje dag?

Alltså den komplimangen och bekräftelsen som Viola fick? Jag hade kunnat leva på den en hel månad. Ett helt år. Lätt!

Viola Maria
Min fina kompis Viola – det klart man blir glad med henne!

Sprid glädje på kläder

Ett annat roligt minne på samma tema är en T-shirt som Saga hade när hon var yngre. En text som stämde så fint in på Saga då hon är en sprudlande glad tjej nästan jämt! En text som bevisar att ett leende alltid går hem (oavsett vilken land vi befinner oss i) och kommer att mottas på ett positivt sätt. Det stod:

We all smile in the same language!

Saga Maria Fjällnäs
Finaste Saga i Fjällnäs

Samla på pepp

Ett tag under mitt liv så samlade jag på pepp. Om jag fick ett mail där någon berättade hur bra vårt samarbete fungerade så sparade jag undan det mailet i min pepp-mapp. Om någon skickade ett fint sms eller sa något till mig personligen så kopierade jag texten och klippte in i ett pepp-dokument och skrev vem det kom ifrån.

För något år sedan så hittade jag det här pepp-dokumentet och läste. Jag blev varm i hela hjärtat och förmodligen gick jag runt och log resten av den dagen. Det är viktigt att spara undan det fina här i världen, så vi kan plocka fram när det behövs som mest.

Rosor

En tanke till oss alla

Vi avslutar här och jag skickar med en tanke till oss alla. Att vara snällare mot varandra. Att lyssna dubbelt så mycket som vi själva pratar. Att intressera oss för den vi umgås med. Och kanske som Viola sa igår: Att säga ett fint ord till en främling varje dag.

Eller som dagens rubrik säger: Släpp DIG (och fokusera på andra)

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

    • Tack snälla! Jag tänker att vi alla behöver tips med jämna mellanrum och att vi alla kan bidra till en bättre värld bara vi tänker efter ibland. Och att le oftare! Även mot folk vi inte känner.

Lämna ett svar