Champagneprovning hos Taittinger

-

När Daniel fyllde 43 år i början av maj, så fick han en hemlig utflykt i present av mig. Ett mycket kryptiskt presentkort som inte avslöjade mera än att vi skulle vara borta en helg när det passade. I hemlighet engagerade jag Linda som valde att överraska Lars på samma sätt och vi sammanstrålade ”av en händelse” för en champagneprovning hos Taittinger champagnebar i Järvsö.

Daniel & jag åkte hemifrån på fredag lunch och styrde först kosan mot Funäsdalen, vi ville titta till vår lägenhet som vi fortfarande inte fått tillträda, samt en middag och övernattning i fantastiskt fridfulla Fjällnäs där Saga jobbar som kock.

Fantastiskt fridfulla Fjällnäs

Överraskningen fortsätter

När vi sedan checkade ut från Fjällnäs, så trodde Daniel att överraskningen var klar – vi hade haft ett supermysigt dygn på Fjällnäs och det fanns inget mera att önska sig. Trodde han ja. Han fick i uppdrag att styra kosan mot Sveg och Daniel såg alltmer förvirrad ut.

Till slut var vi framme i Järvsö och checkade in på vårt hotell. Vi lämnade bagaget på rummet och jag tog Daniel under armen och gick korridoren bort. Jag knackade på en dörr och Lars öppnar dörren väldigt förvånad. Varken Daniel eller Lars visste alltså om att Linda och jag kokat ihop en överraskning, men det blev bara såå lyckat!

Vi tog en promenad genom byn, utan att grabbarna visste var vi skulle, tills vi kom fram till Järvsö Gårdsbageri och Taittinger Champagnebar. Vi hade en bokad tid kl 17 och fick sitta vid disken för att vår bartender Ellinor skulle kunna berätta om champagnen.

Kvällens provning

Varje kväll öppnar de tre flaskor av olika Taittinger champagne, så det kan vara olika sorter beroende på vilken kväll man besöker baren. Vi fick dricka 6 cl var av dessa tre:

  • Taittinger Brut Réserve
  • Taittinger Les Folies de la Marquetterie – serverades på Nobelfesten 2019
  • Taittinger brut Millésimé – serverades på Nobelfesten 2018

Ellinor berättade om de olika champagnerna samt att vi fått champagenmenyn där vi också kunde läsa vad de olika champagnerna ska smaka, vilken årgång de är samt vilken druvsammansättning det är. Ellinor svarade på alla frågor vi hade och kändes påläst kring ämnet.

Hon berättade även historien om Jean-Wladimir Taittinger som är den som öppnat champagnebaren i just Järvsö, där han också bor stora delar av året tillsammans med LilleBi Habans (Carita Jävinens dotter). Tydligen en mycket ödmjuk man i 70-års åldern som kommer in ibland och frågar om det finns ett bord ledigt. Om han då får svaret att det är fullt så tackar han bara för sig och går därifrån.

Till slut var vi väldigt nöjda med provningen men inte riktigt nöjda gällande champagne. Vi valde att flytta ut utomhus, dela ytterligare en flaska (denna gång blev det Taittinger Nocturne Rosé) samt dela en tilltuggsbricka med både ostar, korvar och oliver. En väldigt trevlig provning som jag gärna skulle kunna göra igen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar