Kolakakor måste vara en av de godaste, och en av de enklaste, kakorna som man kan baka. De är väldigt goda, de går att variera i all oändlighet och alla sorter är lika goda. Då vi var på utflykt i helgen så tog jag med mig en burk salta kolakakor att äta till kaffet. Sen är det alltid lyxigt att kunna bjuda på hembakt nu för tiden.
Det låter kanske knasigt med salta kakor till kaffet, men det är helt enkelt vanliga kolakakor och lite-lite flingsalt på toppen. Passar utmärkt faktiskt!
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (alternativt 1 tsk bakpulver)
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk flingsalt
Ta fram smöret en stund i förväg, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och platta lätt till längderna. Strö ut ett tunt spår med flingsalt längs längderna och sätt in i ugnen.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar så fort du kan. Om de hinner svalna för mycket så blir de ganska hårda och det blir svårt att få jämna och snygga snitt.