Upp- och nervänd lökpaj

-

Smördeg och att göra upp- och nervända pajer har gått viralt under sommaren. Jag tror att det började spridas via TikTok men jag är lite osäker också. Gott och enkelt är det i alla fall och det går att göra både söta och salta pajer. Tidigare har jag postat både rabarberpaj och äppelpaj men nu kommer en upp- och nervänd lökpaj. Den känns som en perfekt detalj i kräftkalaset för den som inte äter mest kräftor utan vill ha något annat också.

Saga och Moya fick äta dessa pajer och de tyckte att de var väldigt goda. Det enda som de hade åsikt om var att det var för mycket smördeg kontra mängden lök. Så det är mitt enda tips till er, gör smördegen lite tightare runt löken så blir pajen riktigt bra!

Smördeg, jag använde färsk smördeg på rulle
Valfri olja
Balsamvinäger
Valfria färska örter, jag valde timjan denna gång
Salt & peppar
Röd eller gul lök
Ägg för att pensla

Sätt ugnen på 200 grader och en plåt med bakplåtspapper. Pensla 6-8 platser med mellanrum på bakplåtspapperet, ungefär lika stort som löken är bred.

Stänk på lite balsamvinäger och lägg på färska kryddor samt salt och peppar. Skär löken ca 0,5 cm tjock och lägg ovanpå (jag tog två skivor men då var varje skiva lite tunnare). Toppa sedan med en bit smördeg som är något större än löken och kläm fast den mot papperet. Pensla med ägg och sätt in i ugnen ca 10-12 min.

När de fått en gräddad yta så tar du ut plåten och vänder pajen åt rätt håll. En snygg tillagad bit lök kommer att titta upp på dig genom en upp- och nervänd lökpaj.

Upp- och nervänd lökpaj
En upp- och nervänd lökpaj, men ta lite mindre smördeg så får den bättre betyg
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar