Helvetesgapet och Upperud 9:9

-

Daniel och jag har upptäckt glädjen med näräventyr ända sedan pandemin drabbade världen 2020. Att vi inte behöver resa så långt för att upptäcka nya platser utan göra närbelägna och enkla äventyr istället. Nu har pandemin släppt taget sedan ett tag tillbaka och vi kan resa långt igen. Men näräventyr är ändå härligt, och ett sådant gjorde vi under vår roadtrip i Sverige. Vi besökte både helvetesgapet och Upperud 9:9 på samma dag.

Helvetesgapet är känt för alla i vår generation då vi alla satt som bänkade framför Ronja Rövardotter så fort det kunde ses på TV. Daniel har skrivit en hel serie om Ronja och filmens inspelningsplatser och ni hittar hans arkiv här. Även om jag varit med vid de flesta platserna, så har jag inte skrivit på samma sätt.

Men helvetesgapet gick vi till i regnet. Innan vi åkte såg prognosen bra ut, men lagom till att vi parkerat och börjat gå, så valde himlen att öppna sig och hälla ut regnet över oss. Fyra-åriga Tino hade en riktig regnjacka på sig, men vi andra fick klara oss hyfsat med paraplyer istället. Tino tyckte inte att det gjorde något utan studsade glatt fram mellan vattenpölarna istället.

Helvetesgapet är alltså känt från filmen och filmteamet lyckades filma den lilla bergsskrevan som oändligt djup, men i verkligheten är den bara ca 2 m djup. Både Daniel och jag försökte se ut som Ronja men ingen av oss lyckades speciellt bra.

Mot Upperud 9:9 och en god lunch inomhus

Precis när vi var klara vid helvetesgapet så började det mullra inte så långt bort. Åskan gjorde att vi fick bråttom ner från berget och kastade oss in i bilarna. Vi tog istället sikte på charmiga Upperud 9:9 och en god lunch inomhus.

Potatisvåffla med rökt laxröra satt som en smäck och kändes alldeles lagom som lunch den här dagen. Tino fick också en potatisvåffla men personalen serverade istället sylt och grädde på sidan, så allt slank ner lätt som en plätt.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar