Clafoutis med blåbär

-

I början av sommaren så fick vi besök av ett par vänner från Kilimanjaro, Emil & Christophe. De bor normalt i Karlstad men var på genomresa för årets fjällvandring. Christophe är från Frankrike och denna gång hade de med sig ett lokalt odlat skrädmjöl och en liten kokbok om fransk mat. I denna bok hittade jag ett recept på Clafoutis, en klassisk fransk körsbärskaka från området Limousin i centrala Frankrike. Denna gång hade jag inga körsbär utan valde att baka min Clafoutis med blåbär.

Recepten på Clafoutis verkar skilja sig en aning åt, vissa recept har tex smält smör medan andra recept är utan. Jag valde dock receptet nedan denna gång.

Men hörni, Frankrike och goda bakverk verkar höra ihop?! Jag har ju förälskat mig i fransk Eclair sedan jag smakade en i Paris förra året och nu denna. Fram för mera franska bakverk helt enkelt!

450 g svenska blåbär
2 ägg
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
50 g finhackad sötmandel
1 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk eller grädde
En nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform och lägg i dina blåbär.

Ta fram en bunke och knäck i ägg och äggulor samt socker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills du får en ljus fluffig smet. Blanda försiktigt ner finhackad sötmandel, mjöl samt mjölk eller grädde och smält smör. Även en nypa salt.

Häll smeten försiktigt över bären och sätt in pajformen i ugnen. Låt grädda 20-25 min så kakan får en gräddad yta och kakan stannat. Ta ut formen och låt svalna.

Servera din Clafoutis med blåbär tillsammans med en god vaniljsås, glass eller vispad grädde. Här blev det en hemmagjord vaniljsås (som jag kunnat äta med sked) och det blev såå gott!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar