Om ni brukar läsa min blogg då och då, så har ni säkert koll på att jag förordar att laga maten själv jämfört med att köpa färdiga produkter. De exempel jag kommer på på rak arm är tex hemmagjorda mazariner, hemmagjord ceasardressing, hemmagjord bearnaisesås mfl. Galet goda som hemmagjorda! Och här kommer en till. En magiskt god vaniljsås som du vipsar ihop hemma av vanliga ingredienser och serverar till valfri efterrätt. Så god så jag hade kunnat äta den med sked direkt ur kastrullen.
Jag valde att servera den till min Clafoutis med blåbär, vilket såklart passade alldeles utmärkt! Clafoutis förresten, att jag inte upptäckt den förut? Så sugen att testa med både krusbär och röda vinbär. Men det kommer!
Receptet nedan är för ca 4-5 personer, men det är bara att dubbla om ni är fler.
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 – 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
2 äggulor
Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljsocker. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ställ åt sidan medan du fortsätter med äggulorna.
Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt svalna innan servering.