Rimmad torskfilé med tournerad potatis och sandefjordsås

-

Lördagsmiddagen vill man ju att det ska vara lite mera fest, även om man bara är hemma med familjen. Det tycker i alla fall jag och lagar gärna något extra även om det bara är Daniel och jag hemma. Denna lördag hittade jag torskfilé i frysen och trollade ihop en rimmad torskfilé med tournerad potatis och sandefjordsås. På sidan ett Bourgogne Les Murelles 2021 som passade alldeles utmärkt till.

Rimmad torskfilé

Torskfilé för fyra personer
5 dl vatten
1,5 msk salt
2 tsk socker

Mät upp vatten, salt och socker i en form och vispa tills salt och socker har löst sig. Lägg ner de tinade fiskbitarna i saltlagen och låt dem ligga någonstans 30-60 min innan tillagning.

Tillaga i 150 grader varm ugn tills filéerna nått 48 grader i innertemperatur. Ta ut och låt vila några minuter. Det tar ca 15-20 min i ugnen.

Tournerad potatis

Potatis som räcker till fyra personer

Skär av topparna på potatisen och försök sedan skala/skära potatisen till sju kanter – det låter lättare än vad det är (jag fick till exempel bara till sex kanter på mina potatisar). Det sägs också att det är ett litet test som nya kockar får utstå för att visa att de kan yrket.

Lägg ner de tournerade potatisarna i vatten för att kokas som vanligt.

Sandefjordsås

1 dl grädde
1 dl creme fraiche
100 g smör
Saft från 0,5 citron
Salt & vitpeppar
Dill eller gräslök
Ev rom

Börja med att smälta smöret och ställ kastrullen åt sidan. Lägg ner creme fraichen och låt allt smälta samman tillsammans med pressad citron. Häll sedan ner grädden och rör ihop det till en sås. Smaksätt med salt och vitpeppar. Tillsätt dill eller gräslök samt eventuellt rom till din fina Sandefjordsås.

Parmakrisp

4-8 skivor parmaskinka

Lägg ut skivor av parmaskinka på en plåt och sätt in i ugnen tills skivorna har torkat och de går att bryta itu.

Servering

Servera din fina lördagsmiddag rimmad torskfilé med tournerad potatis och sandefjordsås tillsammans med brutna parmakrisp, smörstekta haricot verts och kokta morötter. En riktigt storslagen middag i Skärgårn.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar