Palsternacka och potatissoppa

-

Det billigaste och klimatsmartaste vi kan göra just nu är att äta svenska rotsaker som är i sitt esse. Så goda! Dessutom är hösten här och då vill jag gärna äta soppa då och då. Gärna grönsakssoppa med ett gott bröd på sidan. Tisdagsmiddagen stod Daniel för, då han svängde ihop en palsternacka och potatissoppa.

Jag sparar gärna skalen på rotsakerna då jag tycker att det sitter så mycket smak i skalen. Det gör dock att soppan inte blir helt slät och jämn i färgen men hellre smak än en perfekt soppa, eller hur?

I mitt recept så har jag vanlig grädde, men det är enkelt att byta ut mot ett växtbaserat alternativ, så får du en vegansk soppa.

3 palsternackor
3 potatisar
1 gul lök
Vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Ca 0,5 dl grädde
Peppar

Borsta rotsakerna och skär i mindre bitar. Skala också löken och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på vatten så rotsakerna täcks. Lägg i en buljongtärning och sätt på spisen för kokning. Koka tills rotsakerna är mjuka och ta kastrullen av plattan.

Mixa soppan så slät som du vill ha den och ställ tillbaka på plattan. Fyll eventuellt på med mera vatten om soppan är för fast, men späd också med grädde. Låt koka upp igen och smaksätt med peppar.

Skopa upp soppan i snygga tallrikar och lägg i några kluttar med smetana (eller creme fraiche, växtbaserad för vegansk middag) och även lite solrosfrön. Servera din palsternacka och potatissoppa tillsammans med ett gott bröd. Blir det några rester över så funkar det utmärkt som matlåda. Enkelt att ta med sig i en glasburk.

Palsternacka och potatissoppa
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar