Ekorrbon istället för kanelbullar

-

Idag är det lite av höstens nationaldag, nämligen kanelbullens dag. Den har seglat upp kraftigt under säg 10 år (kanske längre? Jag minns inte när temadagarna slogs fast?) och alla kommer nog att äta en kanelbulle idag. OM det skulle vara så att kanelbullar inte är någons favorit, så kan man äta ekorrbon istället för kanelbullar.

Ekorrbon är ett gammalt recept på goda små kakor och de flesta lägger hasselnötter i sina ekorrbon (så det ser ut som tre små ägg i boet), men jag hittade ett recept med hackad mandel istället som jag ville prova (ibland kliar det i min hals av just hasselnötter). Och ja, det smakar som en klassisk småkaka. En sådan som mormor bjöd på, samtidigt som vi fick dricka saft ur hennes snygga suuupertunna glas.

2,5 dl mjöl
3 msk socker
100 g smör

100 g smör
1 dl socker
2,5 msk vetemjöl
2,5 msk vispgrädde
100 g sötmandel alternativt tre hasselnötter i varje kaka

Ta fram smöret en stund innan och dela i mindre bitar, så är det lättare att få ihop en deg. Dela i ca 25 bitar och rulla till bollar. Tryck ut dessa i små aluminiumformar och ställ ut på en plåt. Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka/flisa mandlarna ganska grovt och blanda med resterande ingredienser till toscafyllningen i en kastrull. Låt koka upp och puttra någon minut så det tjocknar. Fyll mitten på de mördegsklädda formarna med toscasmeten och grädda dem sedan tills de är gyllene, ca 10-15 min beroende på ugn. Ta ut och låt dina ekorrbon svalna.

Om du hellre vill ha hela hasselnötter i dina kakor, så lägger du ut dem i kakorna och kokar upp kolasmeten för sig. Häll sedan kolasmeten över hasselnötterna.

Ställ fram dina klassiska ekorrbon istället för kanelbullar idag (eller som komplement till bullarna?) och ha en riktigt god fika idag!

Kanelbullerecept

Om du ändå känner att du vill ha kanelbullar, så finns det såklart kanelbullerecept här också. Jag länkar till mitt arkiv där du hittar både klassiska kanelbullar, kanelbullekladdkaka, kanelbullesnittar, kanelbullesockerkaka och en snabb mugcake med smak av kanelbullar. För att inte glömma förra veckans fredagsdrink. Välj och vraka på denna goda dag!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar