Sommarlistan 2023

-

Inatt har klockan slagit om till vintertid och vi kan väl alltså konstatera att sommaren är över. Tyvärr säger vissa men jag gillar våra fyra (fem) årstider som vi har i Jämtland. Att det blir höst och vinter har sin charm! Men en titt i backspegeln och en sammanfattning om vad sommaren hade i sin barm detta år. Här kommer alltså sommarlistan 2023.

Här kommer sommarens…

…kunglighet

På vår roadtrip i somras så passerade vi Drottningholms Slott. Eftersom ingen av oss hade varit där och vi hade dagens RunStreak kvar att göra, så svängde vi in på parkeringen. Bytte om lite snabbt (kläder och skor är alltid med) och sprang en sightseeingrunda på tre km.

…blötaste

Regnet i Tranås dränkte oss fullständigt. Vi skulle bara ut på en kort RunStreak-runda innan middagen och det som såg ut som ett stilla sommarregn var inte det. Tveksamt om jag blivit blötare av regn någongång tidigare i mitt liv.

RunStreak r2d289

…väder

På vår roadtrip så åkte vi in mot Mariestad och körde bokstavligen in i vädret. Häftigt att se medan man sitter tryggt i bilen. Inte lika häftigt utanför bilen när blixten slår ner läskigt nära.

…brantaste

Sommarens brantaste och slingrigaste väg var vägen upp till Vesuvius parkering. En smal slingrig väg där bussarna tutade innan kurvan och sen körde de bara. Personbilarna fick hålla öronen öppna och snällt vänta på sin tur.

Brantaste 2023

…bubblare

Det måste såklart bli champagneprovningen i Järvsö. Ett besök på en av Taittinger’s totalt fyra champagnebarer i hela världen var så trevligt, intressant och gott! Och kanske får vi chansen att göra ett besök på champagnebar nr 2, den som ligger i New York.

Champagneprovning hos Taittinger

…kaffe

Alltså italienarna kan sitt kaffe! Det spelar ingen roll om du går in på ett litet kaffestopp vid biluthyrningen eller om du beställer en kaffe på ett dyrt fik – du kommer att få ett gott kaffe oavsett. Vår bästa kopp drack vi vid den lilla kaffebaren i Centro Storico, ett par kvarter bort från de mest intensiva gatorna mitt i Neapel.

…vandring

Vår enda vandringsdag i sommar blev till Silverfallet på Storsnasen i västra Jämtland. En vacker, ganska kort, led där vi fick äta lunch med finaste utsikten.

Maria Silverfallet

…sup

Under förra hösten så trodde vi att vi skulle få tillgång till vår lägenhet i Viste, Funäsdalen, den 15:e december kl 10. Så stod det i vårt upplåtelseavtal i alla fall. Så blev inte fallet, utan vi fick tillgång den 18:e augusti istället. När sommaren nästan var slut. Det gjorde att vi aldrig hann paddla SUP längs Ljusnan, utan vi fick testa en blåsig dag i Surfbukten istället.

Maria SUP 2023

…utsikt

Jag älskar att titta ut över fjällen i Jämtland men sommarens bästa utsikt får jag nog ändå tillskriva utsikten från vårt hotell i Valleverde, söder om Neapel. I och för sig utsikt över ett annat ”fjäll”, men denna gång Vesuvius. Också med en härlig känsla att vi stod där på toppen tidigare samma dag.

Utsikt Vesuvius

…helhetsupplevelse

Egentligen hade jag nog velat skriva ”sommaren 2023” på den här punkten, för vi gjorde så himla många roliga saker. Saga tog studenten, vi åkte på champagneprovning, vi åkte till Neapel, vi flyttade in i Viste, vi spelade golf osv. Men sommarens mest avslappnade plats var Fjällnäs. Att tillbringa ett dygn i en vacker miljö utan några krav, sova gott och vakna till renarnas klockor, det var magiskt!

Fantastiskt fridfulla Fjällnäs

…flytt

Att vi till slut (!) fick flytta in i Viste. Vår fjällägenhet som vi längtat efter så länge och allt tjafs som har tagit så mycket energi. Men nu har vi flyttat in och trivs som fisken i vattnet.

Slutsamråd i Viste klart

…rock

är i det här fallet inte musik, utan det engelska ordet för klippa. Daniel har pratat om Sörknatten i bra många år, och i år blev det av. Klippan är mest känd som Helvetesgapet i Ronja Rövardotter-filmen (som vi alla såg när vi var små?)

…historielektion

får bli vårt besök i Pompeji. Denna stad, som år 79 e Kr blev begravd av ett vulkanutbrott från Vesuvius, är idag ett av Neapels största turistattraktioner. Vi var där en dag och gick omkring och hann i bästa fall se hälften. Staden var mycket större än vad jag trodde att den skulle vara. Guide hade dock varit bra, för det fanns inte så mycket informationsskyltar.

Daniel Pompeji

…”vad hände nu då?”

Att vi landade vid en pool och tog det lugnt några timmar på vår semester. Osäker på om det hänt förut. Men det var riktigt skönt, så det kanske var starten på något nytt?

Vad hände 2023

…snabbaste

Italo AGV mellan Rom och Milano. Vi var uppe i 300+ km/h medan den italienska landsbygden passerade utanför. Det finns en hel del att önska om den svenska järnvägen då man får åka sådana här tågresor.

…uppvaknande

I somras när vi körde mellan Dalsland och Bohuslän så körde vi strax bakom en annan bil. Vips springer ett rådjur ut i vägen framför framförvarande bil och flög 5-6 meter upp i luften. Den dog såklart, och bilen framför fick en krossad framruta – men jag fick ett kraftigt uppvaknande om hur snabbt saker och ting kan gå. Ett uppvaknande som jag fortfarande tänker på varje gång jag kör bilen utanför stan.

Daniels sommarlista

Det är ett roligt sätt att titta i backspegeln då man skriver sådana här listor. Jag fick inspiration från Daniel, så här hittar ni hans lista. Men sammanfattningsvis så har vi haft en otroligt rolig sommar!

Har ni skrivit en liknande lista? Kommentera gärna här nedanför, så kommer jag att läsa er lista också.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar