Idag var vi på skidskyttetävlingar här i Östersund och fick se Sverige vinna herrarnas jaktstart. Otroligt spännande tävling! Av den anledningen så hade jag tagit fram ett par kycklingfiléer från frysen, så jag visste att de skulle vara tinade lagom till att vi kom hem. Därefter kunde jag svänga ihop en pestokyckling och mathavregratäng till vår första advent-middag. En middag som alla runt bordet uppskattade och tog mera mat.
2 kycklingfiléer
Frysta broccolibuketter, ca 2 nävar
1 rödlök
Havreris för fyra personer (eller ris, välj vad du gillar bäst)
2 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
0,5 burk pesto
2 msk kycklingfond
2-3 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
2 msk senap
Sätt igång en kastrull för att koka havreris (eller om du har kvar sedan igår?). Sätt också igång en stekpanna och dela kycklingfiléerna i munsbitar. Stek kycklingen och hacka löken. Lägg ner löken de sista 2-3 minuterna i stekpannan. Salta och peppra.
Sätt igång ugnen på 200 grader och bred ut havreriset i botten. Lägg på kyckling och lök-blandningen och vispa sedan ihop en sås av creme fraiche, grädde, pesto, kycklingfond, sweet chilisås, senap och en riven vitlöksklyfta. Häll såsen över kycklinggratängen i ett jämnt lager.
Hacka tomater och lägg ut i ett snyggt mönster och toppa till sist med riven ost. Sätt in i ugnen och grädda din pestokyckling och havrerisgratäng ungefär 20-25 min. Under tiden hinner du duka och fixa iordning en god sallad. Smaklig måltid!
Det blir ganska mycket mat och resterna passar utmärkt att ha med sig i matlådan.