Som ni vet så tycker jag väldigt mycket om asiatiska smaker och skulle eventuellt kunna leva på det? Skämt åsido, men när jag får välja så drar jag definitivt åt det hållet. När det sedan är bra pris på lövbiff i butiken, så brukar jag slå till. Det är så gott att laga Yakiniku på just lövbiff tycker jag.
En perfekt rätt som går att förbereda ett par timmar i förväg och passar utmärkt som avslappnad fredagsmiddag eller middag senare i helgen. Mums bara!
Yakiniku
Ca 400 g lövbiff (eller annat liknande kött)
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk finriven färsk ingefära
1,5 dl japansk soja
3 msk mirin (går att ersätta med risvinäger, vilket jag gjorde)
2 msk strösocker
Ca 2 tsk sambal oelek
Skär köttet i tunna strimlor, det är enklast ifall köttet är halvfryst. Blanda alla ingredienser i en bunke och lägg ner köttet – låt det marinera i åtminstone en timme.
Japansk kålsallad
Ca 250 g spetskål eller vitkål
1 riven morot
2 dl smetana
2 msk soja
1 msk sesamolja
Ev färsk koriander
Blanda ihop smetana, soja och sesamolja. Riv moroten och skär kål i tunna strimlor. Blanda ihop och smaka av. Tillsätt ev färsk koriander. Ställ åt sidan tills det är dags för servering.

Till servering:
Jasminris
Rostade sesamfrön
Salladslök eller purjolök
Sätt igång riskastrullen och starta en stekpanna. Lägg ner lite av köttet i taget och låt marinaden nästan helt koka bort. Lägg åt sidan och stek nästa laddning.

Servera din yakiniku med japansk kålsallad och med jasminris på sidan. Strössla på med både rostade sesamfrön och salladslök eller purjolök. Såå gott!
