Temadag mazariner 2024

-

Om man vill förgylla sitt liv på ett väldigt enkelt sätt, så kan man hålla koll på Temadagar.se och se alla möjliga och omöjliga (?) temadagar. Vissa har man inte lika stor känsla för, medan man känner starkt för andra – ingen nämnd, ingen glömd. En dag som dock bör uppmärksammas är temadag mazariner. Den infaller idag och om det är någon dag på året du ska äta mazariner – så är det idag.

Kanske lite tight att baka dem idag och samtidigt njuta av dem, men det kan också vara ok att skjuta på firandet till helgens fika. Det är nämligen lite omständligt att baka dem – fördelen är att du kan dela upp jobbet på både en, två och tre dagar. Jag föredrar hembakta mazariner alla dagar i veckan – de är bara såå mycket godare än fabriksgjorda. Alla som testat stämmer in.

Så om du vill njuta av riktigt goda kakor till helgen så följ receptet nedan. Inte så många ingredienser men lite pill att trycka ut degen i metallformarna. Receptet nedan räcker till ca 25 mazariner i vanlig storlek, men då jag hade mindre formar så gjorde jag hälften och fick 32 små mazariner istället. Väldigt lagom för min smak men gör den storlek som ni gillar bäst!

Hemmagjorda mazariner

200 g mjukt smör
5½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Blanda ihop till en deg och tryck ut en degbit i varje form. Det kan vara enklare att rulla 32 st bollar först, så man vet att det ska räcka till alla. Sen är det dags för mandelmasse-smeten.

200g mjukt smör
400g mandelmassa
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Blanda ingredienserna med varandra, och fyll sedan upp formarna så det är nästan upp till toppen. Grädda ca 15 min i 175 grader, tills mandelmassesmeten bullat upp sig och fått lite färg. Ta ut och låt svalna en liten stund innan man lägger på en glasyr.

Glasyr till mazarinerna

Ca 2,5 dl florsocker
Ca 2 msk vatten

Blanda och pendla sedan ovansidan med glasyr. Låt glasyren stelna och ta sedan en tugga ljuvlig mazarin! Så otroligt goda små bakverk – lova mig att testa endera dagen!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Veckomatsedel vecka 17

Smakbox Vårglimt

Mat längs långresan

Populära kategorier

Lämna ett svar