För några dagar sedan så skrev jag om en av mina Go-To-rätter, nämligen min Grönpepparkyckling som jag tar till med jämna mellanrum då fantasin tryter. Jag kände då att jag vill fokusera på ännu en räddningsrätt i mitt liv och postar härmed Go-To Mannagrynsgröt (eller den gröt ni gillar bäst).
Alltså vilken grej gröt är. Alldeles för bra för att glömmas bort. Så enkelt att koka ihop, så gott att äta som frukost eller snabblunch vilken dag i veckan som helst och kostar typ ingenting. What’s not to like about that?
Jag växte upp på gröt och välling som min mamma fixade lagom till att vi vaknade. Så himla lyxigt att få en tallrik gröt på morgonen – det klart att vi alla tre barn orkade med skolan med den starten. Själv har jag inte lyckats fortsätta den traditionen. Ingen av mina tjejer ville äta frukost från högstadiet och uppåt, så det var ingen idé att förbereda något.
Men tillbaka till Mannagrynsgröt. Lova mig att du kokar en snart och slevar i dig när det passar bäst! Så gör så här för en portion:
2,5 dl mjölk
Salt
2 msk mannagryn
Russin
Socker
Kanel
Kall mjölk att hälla i tallriken
Mät upp mjölk i en kastrull och salta. Låt koka upp (men håll koll, mjölk kokar upp så snabbt) och vispa då och då. Sänk värmen och vispa ner mannagryn samt russin och låt svälla under 3-4 min, vispa då och då.
Häll upp i en snygg tallrik (allt blir godare om det serveras snyggt!) och pudra på socker och kanel. Häll på kall mjölk runt omkring och sleva i dig. Jag kan nästan garantera att du blir förvånad över hur gott det var, att det påminner om barndomen och att du kommer att laga mannagrynsgröt väldigt snart igen.