Jag har gått och spanat på vår rabarber i en dryg vecka nu. När har den vuxit upp så pass att jag kan ta ett par stänglar (heter det stänglar?) och baka en rabarberkladdkaka i maj? Idag var det dags, så jag tog tre fina stänglar och gick in. Ugnen var redan igång då Saga fixade ugnsbakade morötter till middag, så kladdkakan fick åka in när morötterna var klara.
Vi avnjöt vår kladdkaka ute på vår inglasade balkong (I love it!) tillsammans med vaniljglass och det känns såå skönt att värmen har kommit till oss igen.
Rabarberkladdkaka
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma (att ha kardemummakärnor och mortla själv ger väldigt mycket mera smak, så det rekommenderas)
2 ägg
2 dl vetemjöl
200 g rabarber
½ msk potatismjöl (eller maizena som var det enda jag hade hemma)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och hacka chokladen. När smöret smält, dra kastrullen åt sidan och blanda ner chokladen så den smälter. Fyll på med socker, salt och malen kardemumma. Blanda ner 1 ägg i taget och rör din smet slät. Blanda ner vetemjöl och rör runt.
Ta fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Jag brukar också klippa bitar av bakplåtspapperet och ”klistra” fast på kanten (enkelt med lite smör eller smet). Denna gång la jag istället ett bakplåtspapper i en ugnsform. Häll ner din smet i formen. Dela/hacka rabarbern i mindre bitar och blanda med potatismjöl. Sprid ut ovanpå din smet och sätt in i ugnen. Ca 20-30 min, men håll koll så ni ser att den är klar. I min ugn tog det 25 min, men bättre att hålla koll och få kakan lagom kladdig.
Strykande åtgång, så jag glömde bort att fotografera min assiett, men det behövs kanske inte. Baka den bara – ni kommer inte att bli besvikna! Puss!